Harmadfokú riasztás van érvényben extrém kánikula miatt, hétvégén jöhet némi enyhülés

MTI/Máthé Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.június.22 - 12:26

A tartós hőség miatt keddre az egész ország több térségére is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Kelet-európai-síkság felett anticiklon található, ez alakítja Európa nagyobb részének időjárását. Hatására általában sokat süt a nap, inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulnak ki, meleg, nyári idő a jellemző. Két ciklon és a hozzájuk tartozó frontok teszik változékonnyá Európa nyugati, északnyugati tájain az időjárást, arrafelé több helyen fordul elő zápor, zivatar – adta hírül az OMSZ.

Kedd hajnalban 15 és 23 fok közötti értékek várhatók. Napközben jellemzően napos idő valószínű. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, kis eséllyel északkeleten alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok.

A szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul.

Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére már a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, mivel ott 29 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Budapestre, Pest, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.