Azt hazudta a bíróságon, hogy csoportosan megerőszakolták, most fellebbezne a börtönbüntetés ellen

Fotó: Unsplash/Matthew Ansley
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 22:15

Egy derby-i brit nőt, aki azt állítja, hogy a rendőrség nyomást gyakorolt rá, hogy vonja vissza a nemi erőszakkal kapcsolatos állítását, tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, miután bűnösnek találták közveszélyokozás miatt.

Egy brit nő, akit azért ítéltek el, mert hazudott arról, hogy Cipruson csoportosan megerőszakolták, állítólag “nyugtalan, de bizakodó” az ország legfelsőbb bíróságán benyújtott fellebbezése előtt. Az akkor 19 éves derby-i nőt tavaly négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíró, aki a tárgyalás után bűnösnek találta közveszélyokozás vádjában.

Azt mondta a rendőrségnek, hogy 2019. július 17-én Ayia Napa partiváros egyik szállodai szobájában akár 12 izraeli turista is megtámadta, de 10 nappal később, miután aláírta a visszavonó nyilatkozatot, vádat emeltek ellene. A most 21 éves egyetemista nő azt állította, hogy a rendőrök nyomást gyakoroltak rá, hogy vonja vissza a nemi erőszakkal kapcsolatos vádat, és megfogadta, hogy tisztázza a nevét, miután órákkal az ítélethirdetés után hazarepült az üdülőszigetről.

Angol és ciprusi ügyvédekből álló csoportja ma a ciprusi fővárosban, Nicosiában a Legfelsőbb Bíróság elé viszi a fellebbezést, azzal érvelve, hogy az ítélet nem igazságos, és hatályon kívül kell helyezni. A nő nem vesz részt a három bíróból álló testület előtti meghallgatáson. Az angol ügyvédje, Lewis Power QC elmondta:

“Nagyon jól viseli a helyzetet. Folytatja az életét az egyetemen. Nagyon aggódik az eredmény miatt, de meglehetősen derűlátó és eltökélt abban, hogy ez nem fogja tönkretenni az életét. Tegnap beszéltünk vele és az édesanyjával. Ők az Egyesült Királyságban vannak, és távolról figyelik a történéseket”.

A nő ügyvédei egy mintegy 150 oldalas írásos dokumentumot nyújtottak be, amelyet a tárgyalásról készült jegyzőkönyvek alapján a szóbeli érvelés során még bővíteni fognak. A jogi csapat azzal fog érvelni, hogy a vádirat alapját képező visszavont nyilatkozatot soha nem lett volna szabad bizonyítékként elfogadni, mivel azt egy kiszolgáltatott tinédzser tette, aki közel hét órát töltött ügyvéd nélkül a rendőrőrsön.

A döntés várhatóan három és hat hónap közötti időintervallumot vesz igénybe, bár az ügyvédek remélik, hogy hamarabb is megszülethet. Ha a fellebbezés nem jár sikerrel, az ügyvédek azt tervezik, hogy az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé viszik, amely a nő ügyvédei szerint Ciprus ellen döntött, miután egy tinédzsert bevittek egy limassoli rendőrőrsre, és elválasztották az apjától, mielőtt ügyvéd jelenléte nélkül bevallotta volna, hogy hazudott.

Az incidens miatt letartóztatott 12, akkor 15 és 20 év közötti izraeli fiatalember és fiú tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, szabadon engedték őket, és hazatértek. A ciprusi ügyvédi iroda a meghallgatás előtt nem kívánta kommentálni az ügyet – írja a Mirror.