Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

17-en meghaltak és 93-an megsebesültek a sűrű havazás miatt Japánban

Fotó: Hóban rekedt kamionok a Niigata prefektúrában fekvő Nagaokában 2022. december 20-án. A Tokiótól északnyugatra fekvő japán kikötővárosokban rekordmennyiségű hó esett, ami miatt autók százai rekedtek a főútvonalakon éjszakára, a helyi vonatközlekedésben pedig fennakadások voltak, és helyenként az áramszolgáltatás is akadozott. MTI/AP/Kyodo News/Szaito Mijuki
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy villamosenergia-átviteli torony is kidőlt, ami azt jelentette, hogy karácsony reggelén mintegy 20 ezer otthon maradt áram nélkül.

A katasztrófavédelem illetékeseinek hétfői jelentéséből kiderül, miszerint a sűrű havazás miatt 17-en életüket vesztették, emellett több mint 90 ember megsérült, és több száz otthon maradt áram nélkül Japánban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az északi régiókban még a múlt hét folyamán kezdett erősen havazni, amelynek következtében több száz jármű rekedt az autópályákon, jelentős szállítási késedelmek alakultak ki, szombaton pedig arról érkezett hír, hogy 11 halálos áldozata volt az ítéletidőnek.

Ez a szám hétfő reggelre 17 főre emelkedett, a sebesülteké pedig 93-ra, akik közül sokakat akkor ért baleset, amikor igyekeztek eltakarítani a jelentős mennyiségű havat, vagy amikor a háztetőkön összegyűlt hókupacok lezúdultak a tetőről és maguk alá temették az embereket.

Hétvégén az áramellátást és a közlekedést illetően is problémák voltak

A helyi önkormányzati hivatalok arra szólították fel a lakosokat, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor hóeltakarítást vagy egyéb ehhez köthető tevékenységet végeznek, illetve sose dolgozzanak egyedül, mert az túl veszélyes.

Yamagata prefektúra Nagai városában (Tokiótól mintegy 300 kilométerre északra) már a 80 centimétert is meghaladja a hó vastagsága, néhány gyártó pedig közölte, hogy Niigatában jelentős késedelmek várhatók a szállítást illetően – írta a CNA.

A heves havazás miatt egy villamosenergia-átviteli torony is kidőlt, ami azt jelentette, hogy karácsony reggelén mintegy 20 ezer otthon maradt áram nélkül, az ország északi részén pedig több tucat vonat- és repülőjárat szünetelt vasárnapig, ám a minisztériumok szerint ezek a problémák mostanra javarészt megoldódtak.