Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Hadihajóknak, katonai repülőgépeknek tilos megközelíteniük az ukrán gabonát szállító hajókat

Fotó: EPA/CONSTANTN ZINN
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 9. - 08:51

Ezen eljárás része annak az egyezségnek, amelyet Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ júliusban írt alá Isztambulban, hogy biztosítsák az élelmiszer- és műtrágyaellátást a világpiacon

Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy katonai hajók és repülőgépek nem mehetnek 10 tengeri mérföldnél közelebb az ukrán gabonát szállító hajókhoz egy kijelölt biztonságos folyosón – jelentette hétfőn a Reuters egy általa megszerzett dokumentumra hivatkozva.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

10 brit tengeri mérföld nagyjából 18,5 kilométernek felel meg. 

„A felek nem fognak támadást intézni a kezdeményezésben részt vevő kereskedelmi hajók vagy más polgári hajók és kikötői létesítmények ellen” – áll a Kereskedelmi hajókkal kapcsolatos eljárások című dokumentumban. 

„Egyetlen katonai hajó, repülőgép vagy UAV (drón) sem közelíti meg 10 tengeri mérföldön belül a tengeri humanitárius folyosón áthaladó kereskedelmi hajókat, kivéve Ukrajna felségvizeit” – idézi a TASZSZ.  

Az eljárások részei annak a megállapodásnak, amelyet Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ júliusban írt alá Isztambulban, hogy biztosítsák a világpiac élelmiszer- és műtrágyaellátását. 

Az egyik megállapodás a Kijev által ellenőrzött fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexportot szabályozza. Egy isztambuli négyoldalú központ feladata a gabonahajók ellenőrzése a fegyvercsempészet és a provokációk megelőzése érdekében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.