Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hackertámadás érte az iráni atomenergiai-ügynökséget

Fotó: EPA/SALVATORE DI NOLFI
Közel-Kelet

Szabó Kata

Szerkesztő

Az iráni atomenergia-ügynökség elismerte, hogy egyik e-mail szerverét külföldről indított számítógépes támadás érte, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tüntetések által sújtott országra.

Irán azóta küzd a tiltakozó mozgalommal, hogy szeptember 16-án életét vesztette Mahsa Amini, egy 22 éves iráni lány, akit három nappal korábban a vád szerint a szigorú öltözködési szabályok megsértése miatt vett őrizetbe a rendőrség.

Soron kívül Zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú riasztást, jégeső is lehetséges

A tüntetések során eddig 244 tüntető, köztük 32 gyerek vesztette életét, mintegy 12 500 résztvevőt pedig őrizetbe vettek a hatóságok.

A “Black Reward” nevű csoport pénteken 24 órás ultimátumot intézett az iráni hatóságokhoz, amelyben felszólította őket, hogy engedjék szabadon a tüntetések során letartóztatott politikai foglyokat, ellenkező esetben sor kerül az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalára.

A hatóságok nem tettek eleget a kérésnek, így a határidő lejárta után az alkalmazottak személyi adatait és fizetési bizonylatokat is tartalmazó, mintegy 50 gigabájtnyi dokumentumcsomagot közzétették a közösségi médiában.

Az Iráni Atomenergia Szervezet ezt követően közleményben ismerte el, hogy egyik leányvállalatát vették célkeresztbe, a nyilvánosságra hozott dokumentumoknak ugyanakkor nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, azok ugyanis elmondásuk szerint csak technikai jellegű üzeneteket és normál beszélgetéseket tartalmaztak.

Elmondásuk szerint a támadás egy bizonyos országból érkezett, ám azt nem nevezték meg, hogy pontosan melyikből.