Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Amnesty: legkevesebb 23 gyermek vesztette életét az iráni tüntetéseken

Felgyújtott rendõrségi motorkerékpár ég az úttest közepén Teheránban 2022. szeptember 19-én. Az iráni fõvárosban tüntetõk vonultak utcára tiltakozásul annak a fiatal nõnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti õrizetbevételt követõen halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az elõírás szerint kötelezõ ruhadarabot, a muzulmán nõk haját eltakaró kendõt, a hidzsábot. MTI/AP/
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Amnesty International legfrissebb adatai szerint legkevesebb 23 gyermek vesztette életét szeptemberben az iráni tüntetéseken, melyek mára nemzeti felkeléssé nőtték ki magukat.

Az Amnesty International csütörtökön közzétett, 19 oldalas jelentése szerint közel kéttucatnyi gyermeket öltek meg Iránban a szeptemberi tüntetéseken, a szervezet pedig azzal vádolja az iráni biztonsági erőket, hogy válogatás nélkül támadják a tüntetőket, főként a fiatalokat.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A CNN által szemlézett, csütörtökön közzétett jelentés szerint csak szeptember utolsó 10 napjában legkevesebb 23 gyermeket öltek meg a tüntetéseken az iráni biztonsági erők: közlésük szerint az egyik halálos áldozat mindössze 11 éves volt.

Az Iránban évtizedek óta uralkodó iszlám rezsim elleni országos tüntetések azt követően nőtték ki magukat, hogy a biztonsági erők kegyetlensége miatt életét vesztette egy 22 éves fiatal, Masha Amini, akit azért tartóztatott le az erkölcsrendészet, mert „nem megfelelően viselte a hidzsábot”.

A fiatal nő halála után rengeteg gyermeket öltek meg a biztonsági erők

Amini halála az egész országot megrázta, a lakosság pedig ritkán látott ellenállást tanúsított a kormánnyal szemben, s országos szinten kezdődtek meg az egyre hevesebb tüntetések.

A fiatal nő halála egyre erőszakosabb összecsapásokat eredményezett a tüntetők és a hatóságok között, eme összecsapásoknak pedig sajnos már több halottja is van, köztük gyermekek.

Az Amnesty jelentésében leszögezte, az iráni hatóságok „brutális fellépése” az ellen, melyet sokan az iszlám rendszer elleni folyamatos nemzeti felkelésnek tartanak, egy teljes körű támadással ér fel a gyermek tüntetők ellen, akik bátran az utcára vonultak, hogy fellépjenek a politikai elnyomás és az egyenlőtlenség ellen.

Adataik szerint a gyermek áldozatok között összesen 20 11 és 17 év közötti fiú és három lány van, akik közül kettő 16, egyikük pedig 17 éves volt. A szervezet információi szerint „a nyilvántartott gyermekáldozatok közel fele” valamely kisebbséghez tartozott, a biztonsági erők pedig szeptember 30-án, a „véres pénteken” ölték meg a gyermekeket.