Clouds
21 Budapest
Dollár
354,15 Ft
Euró
385,98 Ft
Font
432,86 Ft
Bitcoin
23,611 $

Gyurcsányék azonnali majdnem 50%-os emelést akarnak a pedagógusoknak

Fotó: Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői gyülekeznek a belvárosi Kálvin téren 2022. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A DK szerint azonnali nagy emelésre van szükség, amit 45%-ban állapítottak meg, és közölték is.

A Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormánya szerint azonnali 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség. A DK azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy miután a “forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak”.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

Ez – a DK szerint – papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig “a száguldó orbáni infláció” miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések. Úgy vélik, hogy – a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben – jövő januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az orbáni infláció felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet.

Hozzátették, hogy a béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani.

“Vagyis Orbán Viktor hazudott: nem kell várni az Orbán-kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete. Azonban az Orbán-kormányt hidegen hagyja a tanárok létbizonytalansága, ezért az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a pedagógusok végre tisztességes bért kapjanak” – fűzték hozzá.

(MTI)