Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Rendkívüli bejelentés a Kormányinfón: marad a 480 forintos benzinár, de nem mindenkinek

Fotó: Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak. MTI/Komka Péter
not image

Takács Petra

2022. július 30. - 11:28

A kialakult helyzet miatt a kormánynak újabb fontos döntést hozott, elfogadván a Mol javaslatát, miközben a lakosság számára továbbra is marad a 480 forintos üzemanyagár.

Gulyás Gergely miniszter jelentette be a szombati Kormányinfón, hogy elfogadták a Mol javaslatát, miután karbantartási célból ideiglenesen leállítják a gyárat Százhalombattán. Ezt korábban egyszer már elhalasztották, de erre már nem volt újabb lehetőség, így dönteni kellett.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Két lehetőség volt, az egyik az import, a másik pedig a stratégiai készlet felszabadítása. Az import nagyon bonyolulttá vált a magas piaci ár miatt, illetve a folyamatos szállítást senki sem tudja garantálni, így a stratégiai felszabadítást szavazták meg.

Ez azt jelenti, hogy a stratégiai készlet egynegyedét szabadítják fel a következő fél-háromnegyed évre, ami lehetővé teszi, hogy a magántulajdonságban lévő járműveket a 480 forintos áron tankolhassák meg, ahogy ezt eddig tették. Emellett a taxik, illetve a mezőgazdasági gépek vehetik még igénybe ezt a fajta tankolási árat.

Hamarosan megjelenik az ehhez kapcsolódó rendelet, de azt már tudni, hogy a 7,5 tonnát meghaladó járművek, illetve a külföldi rendszámú autók, valamint a nem természetes személy által üzemben tartott autók a piaci ár szerint tankolhatóak.

Gulyás elmondta, nehezen becsülhető meg, hogy meddig tart a leállás, mert az újraindítás nem automatikus. A kormány adott esetben még több készletet szabadít fel, ha a százhalombattai gyár időben nem áll készen az újraindításra, aminek idejét jelenleg senki sem tudja, de az állam folyamatos kapcsolatban van a Mollal.

Gulyás azt mondta, akár hónapokig is eltarthat a karbantartás, de ha minden jól megy, ez akár csak egy hónap is lehet. A kormány kijelentette, nem terveznek változtatni a 480 forintos benzin- és gázolajáron, azt a lehető legtovább akarják fenntartani, ugyanakkor a háborús helyzetben igyekeznek óvatosabbon fogalmazni. Az új intézkedés szombat déltől lép érvénybe, azaz gyakorlatilag azonnal.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.