Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

A globális ellátási zavarok veszélybe sodorhatják a karácsonyt?

Fotó: Unsplash/Dominik Lückmann
not image

Borbély Fanni

2021. október 8. - 19:46

A globális ellátási zavarok továbbra is komoly problémákat okoznak, ez pedig kihatással van a szállítmányozásra, és a tehervasutakra is.

A karácsonyi vásárlási szezon azért is van veszélyben, mert ha ezek a folyamatok folytatódnak, akkor a végfelhasználók áremelkedést fognak tapasztalni, ami negatív hatással lesz a keresletre.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Az ellátási láncok túlterheltsége fennakadásokkal fenyegeti a kikötők és a hátország közötti területeket, konténerek gyülekeznek a kikötőkben, a teherhajók pedig a kikötőkön kívül várakoznak.

Az év elején elakadt az Ever Given konténerhajó, mely komoly fennakadásokat okozott a szállításban, de a koronavírus miatti kikötőlezárások is masszív problémákat okoztak például Kínában.

Kawus Khederzadeh, a Rethmann-leányvállalat Contargo ügyvezetője a Handelsblatt pénzügyi lapnak azt mondta: “a rotterdami kikötőben kilenc uszályunk várja jelenleg az engedélyezést a kikötésre”.

A Handelsblatt idézi Oliver Guttmannt, egy kiskereskedelmi célú importőrt, aki szerint egyes cikkeket valószínűleg nem fognak időben leszállítani az ünnepekre, ezzel együtt pedig az árak is emelkednek, akár 10-15 százalékos inflációval is lehet számolni az év végén. Hozzátette, a termékválaszték is megszenvedi a jelen helyzetet, mivel az importőrök kiemelten az alapvető termékekre összpontosítanak írja a Focus.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.