A sportcipőket is érintheti a globális áruhiány, érdemes most megvenni a karácsonyi ajándékot

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 25. - 16:13

Most kell vásárolni sportcipőket, máskülönben elképzelhető, hogy nem fogunk tudni hozzájutni a lábbelikhez.

A Nike csütörtökön csökkentette a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó értékesítési várakozásait azt követően, hogy Vietnamban a sorozatos gyárbezárások miatt szüneteltek a varrási folyamatok – írta a Napi.hu hírportál.

Az amerikai vállalat közölte, a  második negyedévben a gyárbezárások miatt a bevételnövekedés várhatóan “a tavalyihoz képest stagnáló vagy alacsony, egyszámjegyű csökkenés” tartományában lesz.

Vietnamban a kormány utasítására szinte az összes cipőgyár zárva marad. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó gyárbezárásokkal kapcsolatos tapasztalataink azt mutatják, hogy az újranyitás és a teljes termelési szintre való visszatérés időbe telik” – magyarázta Matthew Friend, a Nike pénzügyi igazgatója.

A BTIG brókercég ebben a hónapban leminősítette a Nike részvényeit, mondván, hogy “a Nike számára jelentősen megnőtt a jelentős leállások kockázata, amely az idei ünnepek alatt kezdődhet és legalább jövő tavaszig tarthat”.

A szállítási idők Észak-Amerikában az utolsó negyedévben romlottak, most már majdnem kétszer olyan hosszúak, mint a járvány előtti szintek” – mondta Friend, hozzátéve, hogy a Nike hasonló problémákkal küzd Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

A kiskereskedők készletei már most történelmi mélyponton vannak. A St. Louis-i Federal Reserve Bank adatai szerint július végén az üzletek csak alig több mint egy hónapnyi értékesítésre elegendő áruval rendelkeztek, ami jelentős visszaesés a tavaly áprilisi közel kéthónapos előnyhöz képest. Eközben közeledik a legfontosabb kiskereskedelmi időszak: a karácsonyi vásárlási szezon. Ekkor készlethiányokra kell készüljenek a vásárlók.