Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Nem jut el a gáz Moldovába, a Gazprom csökkentené a szállítást 

Fotó: A Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítója 2022. október 27-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az orosz vállalatnak nem tetszik, hogy a Moldovának szállított mennyiség nem jut el a célországba. 

A Gazprom közölte, hogy jövő héttől csökkentheti az Ukrajnán keresztül Európába tartó vezetéken keresztül földgázszállításokat, mondván, hogy a Moldovának szállított mennyiség nem jut el az országba – írja a Sky News

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

A Gazprom közölte, hogy ha „a moldovai fogyasztóknak Ukrajnán keresztül történő gázszállítás során megfigyelt egyensúlyhiány folytatódik”, akkor a jövő héttől „megkezdi az Ukrajnán keresztül történő gázszállítások csökkentését”.

Ukrajna szerint az oroszok fegyverként használják a gázt 

Válaszul Ukrajna közölte, hogy az Oroszország által az országon keresztül küldött szállítmányt „teljes mértékben átadták” Moldovának.

„Nem ez az első eset, hogy Oroszország a politikai nyomásgyakorlás eszközeként viszonyul a gázhoz” – mondta Olha Belkova az ukrán rendszerüzemeltető részéről.

„Ez a tények durva manipulációja annak érdekében, hogy igazolja az európai országokba irányuló gázszállítások mennyiségének további korlátozásáról szóló döntést” – tette hozzá. 

Az energiaválság különösen keményen sújtotta Moldovát, mivel Oroszország felére csökkentette a földgázszállításokat, és Moszkva ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásai hatalmas áramkimaradásokat okoztak a volt szovjet köztársaság több városában.

Moldova a háború előtt nagymértékben támaszkodott az orosz energiára, és a szovjet korszakból származó energiarendszerei továbbra is összeköttetésben állnak Ukrajnával.