Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

A gazdasági visszaesés réme fenyegeti a nagyobb vállalatokat

Fotó: Pixabay
not image

Borbély Fanni

2022. október 21. - 18:33

A cégvezetők most foghatják a fejüket, ugyanis a KPMG felmérése szerint a megkérdezett vezérigazgatók közül 10-ből 8-an úgy nyilatkoztak, komoly gazdasági visszaesésre készülnek a következő egy évben.

A Napi.hu által szemlézett, a KPMG által végzett globális vezetői felmérésből derült ki, hogy a megkérdezett vezetők fele úgy gondolja, ez a visszaesés nem lesz nagyon komoly mértékű, ráadásul gyorsan vége lesz. Tízből heten azonban úgy nyilatkoztak, a recesszió megakasztja az eddigi gazdasági növekedést.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

A megkérdezett vezetők mintegy 40 százaléka rendelt már el létszámstopot az egyre csak romló gazdasági helyzet miatt, de hasonló arányban döntöttek a digitális átalakulási stratégia felfüggesztése mellett is. A fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap, míg a kiberbiztonsági kérdéseket inkább félresöprik a cégvezetők.

A világ legnagyobb vállalatai még mindig nem tudták kiheverni a globális koronavírus-járvány negatív hatásait, ennek ellenére most új kihívásokkal és nehézségekkel kell megbirkózniuk az orosz-ukrán háború, az infláció, az ellátási láncok nehézségei, továbbá az ezek nyomán keletkezett recesszió miatt.

A cégvezetők is érzik a bajt

A világ legjelentősebb vállalatainak 1300 vezetőjét kérdezték meg a témában, 86 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, számítanak a visszaesésre; a megkérdezettek 71 százaléka jelezte, hogy becsléseik szerint a gazdasági visszaesés akár 10 százalékkal is visszavetheti az eredményeket; ám háromnegyedük már most megtette a lépéseket az egyre csak közelgő recesszió kivédésére.

Annak ellenére, hogy a helyzet nem mondható éppen rózsásnak, a cégvezetők meglepően optimisták a gazdaság ellenállóképessége kapcsán: 73 százalékuk bízik benne. 71 százalékuk jelezte, hogy meglátásuk szerint a világgazdaság növekedni fog a következő három évben, 85 százalékuk pedig úgy véli, saját szervezete rövidtávon is növekedni fog.

“Míg a pandémia egy előzmények nélküli, kilátástalan környezetet teremtett, addig a mostani recesszió olyan esemény, amire léteznek adaptálható válságkezelési forgatókönyvek. Ez ad magyarázatot arra, hogy noha a vállalatvezetők tisztában vannak a visszaeséssel, mégis magabiztosak a tekintetben, hogy ha megteszik a szükséges lépéseket, akkor biztosan túlélnek, fokozatosan kilábalnak, és akár meg is erősödve kerülhetnek ki ebből az időszakból, ha nem is jövőre, de három év távlatában”

– fogalmazott Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.