Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,92 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,06 Ft
Bitcoin
62,961 $

Valentin-napi sült kacsamell szilvamártással – ha valami egyedire vágysz

Akár szíved választottjával, akár egyedül töltöd a Valentin-napot, ez a recept garantáltan hozza majd a hangulatot.

Fotó: Unsplash/Sebastian Coman Photography
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha leggyakrabban csirkés és sertéshúsból készült ételekkel találkozunk, egy különleges nap különleges receptet kíván: ez az egyszerű, mégis lenyűgöző recept tökéletes választás, ha egy igazán stílusos főételt keresel Valentin-napra.

Valentin-napi sült kacsamell szilvamártással

Hozzávalók: Soron kívül Napos, csapadékmentes kedd vár ránk

2 kacsamell
25 g vaj
1 szál kakukkfű
1 csillagánizs

A szilvamártáshoz

1 mogyoróhagyma, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
250 g (szilva, félbevágva, kimagozva és kis karikákra vágva)
50 g nádcukor
50 ml vörösbor
300 ml marhahúsleves alaplé (ha nincs a fagyasztóban korábban elkészített alaplé, a kocka is jó)

Elkészítés:

A mártáshoz pirítsuk a mogyoróhagymát az olajban, míg megpuhul, azonban ügyeljünk rá, hogy ne színeződjön el. Adjuk hozzá a szilvát és a cukrot, s néhány percig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután adjuk hozzá a vörösbort és a húslevest, majd időnként megkeverve főzzük kb. 15 percig, míg kissé besűrűsödik.

Melegítsük a sütőt 170 fokra, a kacsamell bőrét pedig egy éles késsel vagdossuk be, majd alaposan sózzuk és borsozzuk. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és tegyük bele a kacsamelleket úgy, hogy a bőrük alul legyen. Süssük 6-7 percig, majd fordítsuk meg, és adjuk hozzá a kakukkfüvet, a csillagánizst és a vajat. Várjuk meg míg elolvad a vaj, majd az ízletes, aromákkal teli olvadt vajjal locsolgassuk meg a kacsát. Aztán az egészet rakjuk át egy sütőtálba, majd süssük 10-12 percig.

Amikor a kacsa elkészült, ismét locsolgassuk meg az aromás szafttal, s pihentessük 5 percig. Már csak a találás van hátra: ehhez egy vágódeszkán vékonyan felszeljük a kacsamelleket, majd egy tányéron rendezzük el, és locsoljuk meg a szilvamártással. A köret tetszőleges, lehet akár burgonyapüré, akár frissen fonnyasztott vajas spenót.