Clouds
21 Budapest
Dollár
355,90 Ft
Euró
386,69 Ft
Font
436,86 Ft
Bitcoin
26,793 $

Mióta itt jártál:

Főtaxi: egyre több a támadás és a nem fizető utas

TÉMÁK:
#tamadas
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Volt példa rablási kísérletre, más közlekedők által elkövetett tettlegességre is, de a leggyakoribb az, hogy egy-egy fizetni nem akaró utas válik agresszívvé.

A Főtaxi sofőrjei ellen elkövetett támadások száma jelentősen nőtt az idei évben: a statisztikai adatok alapján tavaly januárban összesen egy ilyen eset volt, ám 2023 első hónapjában már hat bűncselekmény történt, főként a nappali időszakban.

Volt példa rablási kísérletre, más közlekedők által elkövetett tettlegességre is, de a leggyakoribb az, hogy egy-egy fizetni nem akaró utas válik agresszívvé, aki ennek során a fojtogatástól, késsel való fenyegetéstől sem riad vissza – számolt be a 24.hu.

Mindemellett az olyan esetek is megszaporodtak, amelynek során az utas egyszerűen nem fizeti ki a fuvart: 2023 januárjában 121 ilyen incidenst regisztráltak, ám ehhez hasonló magas havi értékre korábban nem volt példa (2022-ben és 2023-ban éves szinten összesen ezer-ezer ilyen eset volt, több millió forintos kárral).

A nem fizető utasok száma tavaly novembertől folyamatos növekedést mutat

Az adatok fényében arra a megállapításra jutottak, hogy a nem fizető utasok száma 2022 novemberétől folyamatos növekedést mutat, s már a múlt év végén 100 körüli volt a havi esetszám, a téma kapcsán pedig a taxiscég vezérigazgatója, Reich Ádám is nyilatkozott.

Elmondása szerint mindent megtesznek azért, hogy a kollégák biztonságban érezhessék magukat az utakon, ezért a tableteken elhelyeztek egy azonnali segítségnyújtást biztosító gombot, az oktatáson pedig igyekeznek felkészíteni mindenkit a váratlan helyzetekre.

Elmagyarázta, a prevencióhoz tartozik, hogy a taxis előleget kérhet, ha gyanúsnak találja az utast, a diszpécserközpont pedig nyilvántartja, melyik utastelefonszámhoz kapcsolódik probléma, s ha tartozás áll fenn, addig nem küldenek az utasért autót, amíg azt nem rendezi, ám ha az illető korábban agresszíven lépett fel, el sem vállalják a fuvart.

„Szükség esetén a hatóságokkal is együttműködünk, akik mindig gyorsan és hatékonyan segítenek. Azt tapasztaljuk, hogy a taxisofőrök hívására a rendőrség is azonnal reagál, ha kell, percek alatt megérkeznek a helyszínre, és előállítják a bűncselekményt elkövető utast”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a feljelentést követően minden esetet hivatalosan kivizsgálnak a hatóságok.