Megszületett a forgatókönyv arra az esetre, ha az oroszok elzárják a gázcsapokat

Twenty20
Európa
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több nemzetközi energetikai céggel is tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok kormánya az Európába irányuló földgázszállítás vészhelyzeti terveiről.

Az USA attól tart, hogy Oroszország egy újabb katonai támadásra készül a 2014-ben megszállt Kelet-Ukrajna ellen. A Kreml tagadja, hogy inváziót tervezne Ukrajna területén. Viszont a konfliktus egyre jobban éleződik: a héten folytatott diplomáciai tárgyalások nem jártak eredménnyel a Nyugat és Moszkva között, miközben az amerikai hírszerzés olyan jelentésekről számolt be, amelyek szerint Oroszország egy hamis zászlós művelettel akarja megalapozni Ukrajna lerohanását, amire napokon belül sor kerülhet – számolt be a helyzetről a Napi.hu portál.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Európában már arra készülnek, hogy Oroszország hamarosan leállíthatja a gázszállítmányokat a kontinensre, ha katonai támadást indít. Az Európai Unió gázellátásának mintegy harmada Oroszországtól függ, és az esetleges konfliktus miatt kivetett amerikai szankciókra válaszul is elzárhatja a gázcsapokat Moszkva.

Az Európába irányuló orosz gázellátás bármilyen leállása súlyosbítaná az üzemanyaghiány okozta energiaválságot. A rekordszintű áramárak a fogyasztók energiaszámláit és az üzleti költségeket is megemelték, és egyes országokban tiltakozásokat váltottak ki – írta a lap.

Az USA azonban időben orvosolná a problémát, ezért a külügyminisztérium tisztviselői megkeresték az energetikai cégeket, hogy felmérjék annak a lehetőségét, miként tudnának beavatkozni egy esetleges gázleállás esetén.

A vállalatok közölték az amerikai kormánytisztviselőkkel, hogy a globális gázellátás szűkös, és kevés gáz áll rendelkezésre az Oroszországból származó kapacitások kiváltására, ezért további megbeszéléséket kezdeményeztek a piaci szereplőkkel.