Megszületett a forgatókönyv arra az esetre, ha az oroszok elzárják a gázcsapokat

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 15. - 12:44

Több nemzetközi energetikai céggel is tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok kormánya az Európába irányuló földgázszállítás vészhelyzeti terveiről.

Az USA attól tart, hogy Oroszország egy újabb katonai támadásra készül a 2014-ben megszállt Kelet-Ukrajna ellen. A Kreml tagadja, hogy inváziót tervezne Ukrajna területén. Viszont a konfliktus egyre jobban éleződik: a héten folytatott diplomáciai tárgyalások nem jártak eredménnyel a Nyugat és Moszkva között, miközben az amerikai hírszerzés olyan jelentésekről számolt be, amelyek szerint Oroszország egy hamis zászlós művelettel akarja megalapozni Ukrajna lerohanását, amire napokon belül sor kerülhet – számolt be a helyzetről a Napi.hu portál.

Európában már arra készülnek, hogy Oroszország hamarosan leállíthatja a gázszállítmányokat a kontinensre, ha katonai támadást indít. Az Európai Unió gázellátásának mintegy harmada Oroszországtól függ, és az esetleges konfliktus miatt kivetett amerikai szankciókra válaszul is elzárhatja a gázcsapokat Moszkva.

Az Európába irányuló orosz gázellátás bármilyen leállása súlyosbítaná az üzemanyaghiány okozta energiaválságot. A rekordszintű áramárak a fogyasztók energiaszámláit és az üzleti költségeket is megemelték, és egyes országokban tiltakozásokat váltottak ki – írta a lap.

Az USA azonban időben orvosolná a problémát, ezért a külügyminisztérium tisztviselői megkeresték az energetikai cégeket, hogy felmérjék annak a lehetőségét, miként tudnának beavatkozni egy esetleges gázleállás esetén.

A vállalatok közölték az amerikai kormánytisztviselőkkel, hogy a globális gázellátás szűkös, és kevés gáz áll rendelkezésre az Oroszországból származó kapacitások kiváltására, ezért további megbeszéléséket kezdeményeztek a piaci szereplőkkel.