A Széchenyi István Egyetemre is jóval többen nyertek felvételt, mint tavaly

A gyõri Széchenyi István Egyetem 14 milliárd 250 millió forintos állami támogatásból megvalósult Felsõoktatási és Ipari Együttmûködések Központjának (FIEK) fõépülete az avatás napján, 2019. június 25-én. MTI/Krizsán Csaba
not image

Takács Petra

2021. július 23. - 12:09

A győri Széchenyi István Egyetem tájékoztatása szerint több mint 3400 hallgatót vettek fel az idei év során, amely 22 százalékkal haladja meg a tavalyi bővülést.

A három műszaki kar közül az Audi Hungaria járműmérnöki karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés jelentős érdeklődésre tart számot, ugyanakkor a legkedveltebb továbbra is a magyar nyelvű járműmérnök alapszak.

A gépészmérnöki, informatikai és villamosmérnöki karon a mérnökinformatikus alapszakon csaknem kétszáz elsőéves lesz, emellett népszerű a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök és a villamosmérnök szak is.

Az építész-, építő- és közlekedésmérnöki karon is nőtt a felvettek száma.

A Kautz Gyula gazdaságtudományi karra több mint hétszáz jelentkezőt vettek fel, ami a legmagasabb szám az egyetemen. A legnépesebb alapszak a gazdálkodás és menedzsment, amelyre az elsőévesek mintegy hatvan százaléka több mint négyszáz ponttal érkezik.

A Deák Ferenc állam- és jogtudományi karon mintegy kétszáz hallgató kezdi meg tanulmányait jogász szakon, és népszerű maradt az igazságügyi igazgatási, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási alapképzési szak is.

Az Apáczai Csere János karra felvettek száma mintegy százzal nőtt. A karon belül tovább erősödött az emberierőforrás-tanácsadó, a közösségi és civil tanulmányok, valamint a kulturális mediáció mesterszak. Nagy volt az érdeklődés a nemzetközi tanulmányok szakra magyar és angol nyelven, emellett több mint hetven elsőéves készül tanítónak.

A művészeti karon mintegy háromnegyedével emelkedett a felvettek száma; jelentős érdeklődés mutatkozott a designszakok (építőművészet, formatervezés és tervezőgrafika) iránt.

A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszertudományi karon a bővülés meghaladta a hatvan százalékot; továbbra is népszerű az osztatlan agrármérnök szak, emellett az először meghirdetett állattenyésztő mérnöki szak is.

Az egészség- és sporttudományi karon a rekreáció és életmód szak bizonyult a legnépszerűbbnek a felvételizők között, de sikeresen indul el az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak is védőnő szakirányon.

A közlemény idézi Baranyi Pétert, az egyetem rektorát, aki szerint a leendő elsőévesek számának növekedése azt mutatja, hogy a felsőoktatási intézményben magas az infrastrukturális, kutatási és oktatási színvonal, amelyek fejlesztése újabb lendületet kapott a modellváltással.

Kovács Zsolt kancellár azt hangsúlyozta a közleményben, hogy az angol nyelvű képzési programok száma a következő tanévben meghaladja a harmincat, a hallgatói közösséget több mint félszáz ország fiataljai alkotják. Hozzátette, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy gyakorlatorientált képzéseket, jól hasznosítható tudást nyújtsanak számukra, amelyet a műszaki területeken egyre több duális partner segít. Kitért arra is, hogy az intézmények keresik a győri egyetemen végzetteket, sokan már hallgatóként találnak a szakmájukban jól fizető munkahelyet.

Forrás: MTI