Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

FAZ: az Európai Tanács engedékenyebb lehet Magyarországgal, mint a Bizottság

Brüsszel, 2022. június 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Kiril Petkov bolgár kormányfõ az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletén, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény elsõ napján, 2022. június 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A Magyarországgal szembeni szankciókról legkésőbb december 18-ig kell dönteni.

A német Frankfurter Allgemanine Zeitung arról ír, hogy az Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos azt írta a tagállamoknak, hogy az Európai Bizottság kitart azon ajánlása mellett, hogy befagyassza a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós kohéziós forrásokat, kiemelve, hogy „az uniós költségvetést érintő alapvető kockázat továbbra is fennáll”, és a magyar kormány legutóbbi reformjai semmit sem változtattak.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Hahn a tagállamok többségének, köztük Németországnak, arra a kérésére válaszolt, hogy vizsgálják meg újra Magyarország erőfeszítéseit, és vegyék figyelembe a november 19-e, az előző értékelés határideje után tett lépéseket. A lap kiemeli, hogy ebből is kiderül, hogy a tagállamok hajlandók lennének csökkenteni a befagyasztandó pénzösszegeket, hogy így elérjék a szükséges minősített többséget.

Az államok maguk is dönthetnek úgy, hogy pénzeket fagyasztanak be, de most már nem számíthatnak a Bizottság támogatására. Az uniós nagykövetek várhatóan hétfő este tárgyalnak erről, és elérnék, hogy szerdára megszülessen a döntés, még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt. 

December 18-ig döntést kell hozni a magyaroknak járó EU-pénzekről 

Persze problémaként merül fel, hogy Magyarország sem a globális társasági minimumadó bevezetését nem támogatja, sem azt, hogy az Európai Unió közös hitelt vegyen fel annak érdekében, hogy támogatást nyújtson Ukrajnának, hanem a saját forrásból történő segítséget erőltetnék. 

A kormánynak viszont jóvá kell hagyatnia – minősített többséggel – a helyreállítási tervet, amelyet már értékelt a Bizottság, ráadásul nagyon jónak, sőt, az egyik legjobbnak, amelyet a tagállamok felmutattak. Mindössze egyetlen kategóriában nem a legjobb értékelést kapta a terv, de abban a kategóriában senki nem kapta a maximumot. 

A Magyarországgal szembeni szankciókról legkésőbb december 18-ig kell dönteni, szintén minősített többséggel. A Tanács szerint ez nagyobb valószínűséggel érhető el, ha a bírság összegét csökkentik.

A Bizottság szerint általánosságban van probléma Magyarországon 

A lap hozzáteszi, hogy várható, hogy a kormány ismét az Európai Bírósághoz fordul, ugyanis a Számvevőszék jóváhagyta a költségvetés védelmét szolgáló új mechanizmust, de úgy határozott, hogy a pénzeszközök befagyasztásakor szigorú arányosságot kell fenntartani.

Az államok többsége úgy véli, hogy a magyarországi reformokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, és csökkenteni kellene az összegeket, amelyet nem akarnak odaadni Magyarországnak. 

Ezzel szemben a Bizottság azzal érvel, hogy a strukturális hiányosságok, különösen az új korrupcióellenes ügynökségnél, változatlanok maradnak, ráadásul nem tetszik nekik az a vagyonnyilatkozati rendszer, amelyet Magyarország elkezdett alkalmazni német és európai parlamenti példára. 

Emellett politikai döntések is szerepet játszanak, ugyanis – bár nem kötik össze az ügyeket –, mégis szerepet játszik a magyar vétójog, miközben Szlovákia mindenképpen a csökkentést érné el, Svédország és Finnország pedig habozik, mert a magyar parlament csak tavasszal fogja ratifikálni a NATO-csatlakozásukat.