Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Évtizedes árrekordok dőltek meg Németországban

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 10. - 15:01

Az infláció felgyorsulása következtében Európa egyik legerősebb gazdasága is romokban hever, miután 30 éves csúcsra emelkedett az árindex.

Németországban októberben 4,5 százalékkal nőttek az árak éves összevetésben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett végleges adatsora szerint – adta hírül a Napi.hu.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Ennél ütemesebb drágulást utoljára 1993 augusztusában mértek, akkor 4,6 százalékra kúszott az arány. Január óta folyamatosan, egyre gyorsuló tempóban emelkednek az árak, áprilisban még 2 százalékos, júliusban már 3,8 százalékos, míg szeptemberben 4,1 százalékos inflációt mértek.

A Destatis közleményéből kiderült továbbá, hogy az erős éves emelkedést egy sor átmeneti tényező idézte elő, ideértve a tavalyi alacsony árak miatti bázishatásokat.

A koronavírus-járvány miatt tavaly ideiglenesen csökkentették az általános forgalmi adó kulcsait, ráadásul rendkívül olcsók voltak az ásványiolaj-termékek. Felfelé hajtja az árakat az is, hogy Németországban januártól fizetni kell és 2025-ig folyamatosan mind többet a szén-dioxid-kibocsátásért.

Mindemellett erősödnek a járvány okozta válsággal összefüggő hatások, például a szűk ellátási keresztmetszetek és a meredeken felívelő termelői árak is tükröződnek az fogyasztói árakban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.