Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Kellemetlen élmény várhat azokra az EU-s állampolgárokra, akik most érkeznek állásinterjúra Angliába

Fotó: Christian Lue/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Bár az EU állampolgárainak joga van állásinterjúra érkezni az Egyesült Királyságba, sokakat visszafordítanak vagy elzárnak a reptéren, mielőtt kiutasítanák őket az országból.

Bár elméletben az Európai Unió állampolgárainak joguk van ahhoz, hogy belépjenek az Egyesült Királyságba, ha például állásinterjúra, konferenciára, találkozóra, szemináriumokra vagy tárgyalásra érkeznek munkavállalói vízum nélkül, a gyakorlatban a hatóságok mégis sokakat visszafordítanak vagy a kiutasításra várók gyűjtőhelyére küldik őket.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A The Guardian beszámolója szerint ezt az ellenséges környezet politikájaként emlegetik Londonban, és úgy tűnik, az, hogy az Egyesült Királyság bekeményít az Európai Unióval szemben, az egyszerű polgárokon csattan. 

Számos európainak megtagadják a belépést, akik állásinterjúra érkeznek az országba, és elzárják őket a hatóságok, amíg vissza nem tudják őket küldeni. A The Guardiannak nyilatkozók sok esetben traumatikus és megalázó élményekről számoltak be, annak ellenére, hogy az illetékes hivatal álláspontja kimondja, hogy a vízummal nem rendelkezőknek joga van ezeken az interjúkon részt venni. 

A Gatwick repülőtéren legalább egy tucat uniós állampolgár, főként fiatal nők estek az elzárás és kiutasítás áldozatául 48 óra alatt múlt héten, többeket a reptértől két órányira lévő központba küldték, ahol a koronavírus-járvány miatt ráadásul a szobáikba parancsolva kellett elütniük az időt.

A Brexit miatt új szabályok léptek érvénybe, amiről sok uniós polgár, aki útnak indul, nem tud. Így például a 25 éves spanyol Maria is, aki azt hitte, szabadon böngészheti az álláshirdetéseket októberig, különösen, mert már dolgozott korábban az Egyesült Királyságban. Maria elmondta, hogy amíg az egyik gyűjtőközpontban tartották, nem kérhetett senkitől jogi segítséget vagy tájékoztatást. 

Egy másik spanyol nő arról beszélt a lapnak, hogy egy cseh lánnyal együtt 24 órára elzárták a reptéren, ahol ideiglenes ágyakon kellett aludniuk. A cseh származású nő jelezte a hatóságoknak, hogy kifizeti a jegyét Prágába, és az első járattal hazautazik, de erre közölték vele, hogy Mexikóba küldik. 

Luke Piper, volt bevándorlási tanácsadó, a the3million szervezet munkatársa elmondta, hogy a Brexit után életbe lépő szabályok zavarosak, és a határőrség túlságosan agresszívan lép fel az EU-s állampolgárokkal szemben. Szervezete, a the3million az EU-s állampolgárokkal való bánásmódot felügyeli a Brexit utáni időkben. 

A hasonló történetek miatt az Európai Parlament 8 képviselője levélben kereste meg Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, melyben aggodalmukat fejezték ki az EU-s polgárokkal való bánásmóddal kapcsolatban, mondván, az nem a Brexit “szellemében” törénik. 

A fiatal EU-s állampolgárok bevándorlási fogvatartó-központokba való küldése súlyosan aránytalan fellépés, és sérti a jó kooperáció szellemét, amit elvárunk. 

Ehhez képest az Egyesült Királyság Belügyminisztériuma szerint az új szabályok tiszták, világosak, és könnyen elérhetőek online. A miniszterelnök szóvivője szerint az ország kooperációs erőfeszítése megegyeznek azokkal az elvekkel, amelyekben megegyeztek az Európai Unióval. 

A bolgár nagykövet megerősítette, hogy számos olyan esettel foglalkoztak, amelyben nem volt megfelelő járat Bulgáriába az érkezéstől számított 24 órán belül, így sok érintett bolgár állampolgár a kiutasításra várók gyűjtőhelyén került elzárásra. A nagykövet elmondta, hogy az állampolgároknak lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy kapcsolatba lépjenek a konzulátussal.