Észak-Korea arra hívta fel Kínát, hogy „szövetkezzenek az ellenséges erőkkel szemben”

Phenjan, 2021. március 24. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép ünneplő emberekről Phenjanban, ahol Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszédet mond egy 10 ezer otthonból álló lakópark tervezett megépítése alkalmából 2021. március 23-án. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021.március.30 - 21:53

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője nagy örömét fejezte ki, hogy országa közeli kapcsolatot ápol Kínával, amelyet szerinte meg kell erősíteni, mert „közös ellenséggel” néznek szembe Joe Biden személyében.

Ismét találkozott egymással Hszi Csin-Ping és Kim Dzsongun, ahol több témát is megvitattak, Kim többek között értesítette a kínai elnököt a Koreai Munkáspárt januári kongresszusának eredményeiről. A kongresszuson megegyeztek abban, hogy hatékonyabbá kell tenni a pártvezetést, amellyel a gazdaságot és a társadalmat is magasabb szintre emelhetik.

Kim arra is kitért, hogyan van átalakulóban Phenjan kapcsolata Washingtonnal és Szöullal, elmondása szerint mély elemzéseket készítettek a külpolitikájukra vonatkozóan – idézte a Hszinhua hírügynökség tudósítását a Newsweek. Ennek keretében Kimnek egyértelmű az üzenete Kínának:

„Meg kell erősíteni a két ország egységét és együttműködését, hogy hatékonyan tudjanak elbánni az ellenséges erők által gördített akadályokkal és különböző lépésekkel”

Az észak-koreai diktátor hisz abban, hogy a szocializmus közös ügye, a barátság és az egység elvei tovább fogják erősíteni a két ország közötti kapcsolatot, a két állampárt pedig folytatni fogja az együttműködését a különböző ügyek mentén.

A KCNA hírügynökség szerint Kim végül jó egészségét kívánt Hszi Csin-Pingnek és sok sikert ahhoz, hogy teljesíteni tudja a kínai nép akaratát. Kim ezen felül éltette a kínai járványkezelést is, szerinte megmutatták, hogyan kell egy ilyen egészségügyi válságot kezelni úgy, hogy közben folytatják a szegénység felszámolását.

Szong Tao, a Kínai Kommunista Párt Nemzetközi Hivatalának minisztere gratulált Kim Dzsongunnak a kongresszushoz, és ő is hangsúlyozta a két ország hagyományos jó kapcsolatát. Mint mondta, Kína elkötelezett észak-koreai „elvtársai” mellett, és ők is küzdeni fognak a szocializmus ügyéért, amely mindkét ország népének hasznos.