Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,81 Ft
Euró
389,48 Ft
Font
454,32 Ft
Bitcoin
64,329 $

Érdemes többet fogyasztani ebből a zsírszegény, egészséges és ízletes húsból

Idén országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás, hogy az emberek megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az MTI számolt be róla, miszerint folytatódik a nyúlhús fogyasztását ösztönző, „Nyúl-j bele” kampány, Budapest után pedig Debrecen és Kaposvár lesz a következő állomás. A sajtóeseményen több fontos dolog is elhangzott, például az, hogy az évben országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás a Tetrabbit Kft – hazai nyúlhúsfeldolgozó támogatásával, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait. Ehhez Bede Róbert mesterszakácsot hívták segítségül.

Az Agrármarketing Centrum közleményéből az is kiderül, hogy Ondré Péter ügyvezető elmondta, először 2017-ben népszerűsítették önálló kampánnyal a nyúlhúsfogyasztást. Az azóta eltelt időszak egyik talán legnagyobb sikereként említhető, hogy ma már a legtöbb kiskereskedelmi áruházlánc polcán folyamatosan elérhető a nyúlhús előre csomagolt, konyhakész formában, vagyis nemcsak a húsvéti időszakban, hanem egész évben népszerű alapanyag. Soron kívül Szentkirályinak elege van Karácsonyból: „Közpénzből készpénz lett”

Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke szerint igazán fontos lenne, hogy ez a könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. Kiemelte, a nyúlhús kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek is fogyaszthassák. „Méltán mondhatjuk, hogy a nyúlhús a 21. század fehérje forrása” – fogalmazott.

Számos siker az évek alatt

Varga László, az Auchan Magyarország beszerzési igazgatója kijelentette, a nyúlhús népszerűsítésének leghatékonyabb módját a széles termékkínálatban és a kedvező árakban látják. Ennek érdekében gazdag állandó választékkal várják a vásárlókat friss nyúlhús termékekből, amelyek közül a legnépszerűbbek a pecsenyenyúl lapocka, a nyúl apróhús, a pecsenye nyúlcomb, de olyan különlegesség is megtalálható, mint a nyúlmáj.

Illetve az is kiderült, hogy a 2022-es évben hazánkban, két üzemben összesen 3.925.874 vágónyulat 10335 tonna élősúlyban dolgoztak fel. A vágóüzemek 100%-ban hazai előállítású, magyar nyulat kínálnak, bár azt el kell ismerni, hogy a pandémia, az orosz-ukrán háború hatásai és a drasztikus energia-, takarmány áremelkedések miatt a nyúltenyésztők is nehéz helyzetbe kerültek. Szerencsére az ágazat összefogásának köszönhetően jól kezelték az elmúlt év kihívásait.

A sajtóközleményben hangsúlyozták, hogy hazánk a mai napig az egyik legnagyobb nyúlhús exportőr Európában, a friss magyar nyúlhús kedvelt termék a gyors szállítás, a kiváló minőség és a rugalmasság okán. Magyar nyúlhús kerül többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia, Hollandia hűtőpultjaira és éttermi hálózatába – írta az agroinform.hu.

De arra is kitértek, hogy az elmúlt évben a belföldi nyúlhús forgalmazás tovább bővült: ma már minden nagyobb áruházláncban napi termékként megtalálható a magyar nyúlhús. 2020-ban 583 tonna nyúlhús, még 2021. évben 711 tonna, és 2022. évben közel 750 tonna nyúlhús termék kerül értékesítésre a hazai üzletláncokon és nagykereskedőkön keresztül, főként 0,5 és 1 kg-os kiszerelésű konyhakész termékekként.

Megszólalt a martonvásári légibaleset egyik áldozatának édesanyja

Mint mondta, fiának nem temetése lesz, a tervek szerint búcsúztatón engedik el utolsó útjára.