Emberi zsírral hizlalják fel az elsorvadt krumplikat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 25. - 18:20

Kutatók egészen egyedi trükkel vették rá a növényt arra, hogy sokkal nagyobb gumókat növesszen.

Amerikai tudósok az emberi szervezetben kulcsszerepet játszó, FTO nevű zsírszabályozó fehérjét tartalmazó gént fecskendezték be a burgonyába annak érdekében, hogy megemeljék a terméshozamot – olvasható a Smithsonian Magazine riportjában.

Mint kiderült, több mint 50 százalékos javulást értek el, a krumplik ugyanis kétszer akkorára nőttek meg, mint a zsír nélkül fejlődő társaik, ami még a kísérleteket lefolytató Chicagói Egyetem kutatóit is meglepte.

Mivel a növények nem rendelkeznek FTO-hoz hasonló génekkel, ezért a növekedésüket más proteinek szabályozzák, ám ha mégis sikerül bejuttatni a szöveteikbe a speciális örökítőanyagot, azzal jelentősen felturbózható a termés.

Habár korábban azt feltételezték, hogy az ehhez hasonló génmódosítással kipusztulhatnak az élőlények, sikerült bebizonyítani, hogy hasznunkra is válhat, ha például emberi génekkel támogatjuk őket.

Igaz, hogy még csupán aprócska részeredményről beszélhetünk, mégis megsüvegelendő a genetikusok teljesítménye, ám a projekt legnehezebb része még hátravan, ugyanis tudományos módszerekkel kell alátámasztaniuk, hogy nem csupán puszta véletlenről volt szó, hanem célzott FTO-manipulációról.

Ha sikerrel záródna a kísérletsorozat, azzal új dimenziók kapui nyílhatnának meg a mezőgazdaságban, hiszen a dupla terméshozam azt jelentené, hogy a fejlődő országokban megoldhatnánk az éhínség egyre csak mélyülő problematikáját.