Génhackelt fákkal gyűjtenék be az atmoszférában felhalmozódott szén-dioxidot

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 27. - 11:03

Egészen egyedi ötlettel állt elő az egyik startup, céljuk ugyanis az, hogy az éghajlatváltozásért és globális felmelegedésért okolható szén-dioxidot speciális, génmódosított növényekkel lényegében felszippantanák.

A Living Carbon néven futó vállalat egészen bátor megközelítést választott a klímaváltozás enyhítése kapcsán, és felvetették annak a lehetőségét, mi lenne, ha a fák sokkal jobban dolgoznának, és vennék fel a légkörből a számukra egyébként nélkülözhetetlen szén-dioxidot.

A Fast Company hírportál megkeresésére a startup vezető mérnöke elmondta, sikerült genetikai úton módosított fákat átalakítani úgy, hogy sokkal több szén-dioxidot nyeljenek el, ezáltal elérhető, hogy nagyobb mértékben a növényzet újratelepítésével kivédhető legyen az éghajlatváltozás.

A karbonbefogás, vagyis a szén-dioxid koncentrációjának minimalizálása rendkívül körülményes folyamat, a hozzá szükséges technológia nagyon drága és kisebb mértékben sem kifizetődő, nem véletlen, hogy Elon Musk például több millió dollárt ajánl annak a személynek vagy cégnek, aki képes magas hatásfok mellett költséghatékony módszerekkel karbonsemlegesíteni.

A fák természetes széndioxid-elnyelők, hiszen e gáz nélkül kipusztulnának, és számunkra is hasznosak, mivel a légzéshez elengedhetetlen oxigénné alakítják a káros légnemű anyagot. Kutatók korábban felhívták a figyelmet, még ha a Földön található összes szárazföldet benépesítenénk növényekkel, akkor sem lehetne csökkenteni az éghajlatváltozás súlyosbodását, génhackelt fákkal viszont más a helyzet.

A Living Carbon társalapítója, Patrick Mellor elmondta, a fák ültetése bár önmagában hasznos, korántsem effektív, ezért azt kívánják demonstrálni, hogy ha genetikai úton sikerülne módosítani őket úgy, hogy intenzívebb módon szívják fel a szén-dioxidot, azzal saját hasznunkra válhatnának.

A startup a fotoszintézis során elnyelt fénysugarak felhasználási mutatóját javította fel a vizsgált fák levelében, ennek köszönhetően sokkal gyorsabban tudtak növekedni, ezáltal nagyobb koncentrációban vették magukhoz a szén-dioxidot, miközben rengeteg oxigént állítottak elő.