Kétévente kellene lezárni a világot, hogy elérjük a kitűzött szén-dioxid-kibocsátási céljainkat

Fotó: Markus Spiske/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 6. - 01:50

A koronavírus-világjárvány kitörésének korai szakaszaiban, amikor az első lezárásokat elrendelték az egyes kormányok, drámai esés következett be a globális szén-dioxid-kibocsátás mértékében. A következő egy évtizedben kétévente lenne szükség ekkora csökkenésre ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezményben kitűzött céljainkat egy nemrég megjelent tanulmány szerint.

Körülbelül 2.6 milliárd tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban, mely nagyjából 7%-os esést jelent a 2019-es adatokhoz képest, melyet történelmi jelentőségű visszaesésnek tekinthetünk, számol be róla a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány.

A kutatók szerint a szén-dioxid-kibocsátás további 1-2 milliárd tonna éves csökkenésére lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a párizsi egyezményben foglalt célokat, melyek az éghajlatváltozás káros hatásainak elkerülését szolgálják – írja a Forbes. Ez a mennyiség nagyjából a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett lezárások eredményezte esés mértékével egyenlő, melyre kétévente lenne szükség. 

A kibocsátás hirtelen esésének ellenére a tanulmány szerzői szerint a Covid-19 korlátozások nem jelentenek hosszú távú megoldást a problémára, hiszen a lezárások alig befolyásolták a világ gazdaságát fenntartó fosszilis üzemanyagokon alapuló infrastruktúrát. A lezárások helyett a kutatók szerint az egyes kormányoknak a világjárvány végével a megújuló energiaforrásokba kellene befektetnie. 

Korábban képtelenek voltunk megérteni, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a klímaváltozást másodlagos problémaként kezeljük. Az éghajlatváltozás elleni harc nem szólhat egyetlen törvényről vagy irányelvről – mindennek az éghajlatváltozás elleni harc kellene, hogy a magja legyen. Minden egyes kormány minden tervének, minden stratégiájának konzisztensnek kellene lennie a klímaváltozás elleni célkitűzésekkel

– mondta el Corinne Le Quéré, a tanulmány vezető kutatója a The Guardiannak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) múlt hónapban jelentette be, hogy a párizsi egyezmény tagországainak legutóbb bejelentett célkitűzései mindössze 1%-os visszaesést érnének el a globális szén-dioxid-kibocsátás mértékében 2030-ig, annak ellenére, hogy a korábbi jelentések szerint a klímamegállapodásban foglaltak eléréséhez 45%-os csökkenésre lenne szükség. A Nemzetközi Energia Ügynökség által közzétett adatok szerint a globális szintű szén-dioxid-kibocsátás mára visszaállt a világjárványt megelőző értékekre.