3 millió éve volt olyan magas a szén-dioxid szintje a levegőben, mint 2020-ban

Peking, 2021. március 28. Védőmaszkos motorosok a szennyezett levegőjű Pekingben homokvihar idején, 2021. március 28-án. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Kulcsár Péter

2021.április.10 - 11:49

Hiába okoztak mérsékelt enyhülést a koronavírus-járvány következtében bevezetett zárlatok a klímaváltozás tekintetében, a globális felmelegedés mértéke tovább súlyosbodott.

A USA Today tudósításából kiderült, hogy utoljára 3,6 millió évvel ezelőtt volt annyi szén-dioxid a Föld atmoszférájában, mint a tavalyi év folyamán. Akkortájt az átlaghőmérsékletek körülbelül 13 Celsius-fokkal magasabbnak bizonyultak, míg Grönlandon és az Antarktiszon jég helyett burjánzott a növény- és állatvilág.

Összességében a metánból származó szén-dioxid koncentrációja ugrott meg jelentős mértékben, melynek tendenciáját az sem akadályozta meg, hogy világszerte több országban is szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

A fosszilis üzemanyagok égetéséből eredeztethető üvegházhatású gázok olyannyira megemelték bolygónk átlaghőmérsékletét 2020-ban, hogy a növekedést más, természetes okokkal nem lehet magyarázni.

Az elmúlt 20 évben közel 0,7 Celsius-fokkal nőttek az átlaghőmérsékletek, melyek hozzájárultak az emberek egészségi állapotának leromlásához is, hiszen sokkal több daganatos megbetegedést regisztráltak, mint azelőtt, ami főként a szervezetet mérgező kémiai anyagoknak tudható be, melyek a szóban forgó károsgáz-kibocsátás révén kerültek be a légkörbe.

Az üvegházhatású gázok azért veszélyesek, mert benntartják a napfényt és a napsugárzást, ezáltal a bolygó felmelegedését idézhetik elő.

A világ átlagos széndioxid-koncentrációja 2020-ban 412,5 ppm volt, ami az előző évhez viszonyítva 2,6 ppm-es emelkedésnek értékelhető, ami közel 63 éves rekordnak számít.