Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Eltűnt ellenzéki aktivista holmiját találták meg az oroszországi Baskíria erdejében

TÉMÁK:
#eltűnt #orosz
Fotó: Unsplash/Imat Bagja Gumilar
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy eltűnt baskíriai ellenzéki aktivista néhány személyes holmiját találták meg az orosz köztársaság fővárosa, Ufa közelében lévő erdőben.

Az egy hete eltűnt Ilham Janberdin munkatársai az RFE/RL-nek elmondták, hogy az aktivista holmiját, nevezetesen kabátját, pulóverét, valamint mobiltelefonját október 17-én találták meg a neves aktivistát kereső emberek Ufa Inors kerületének egyik erdejében. A ruhákat összehajtogatták, és a telefonnal együtt egy műanyag zacskóban találták meg az erdő egyik tisztásán – mondták.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Janberdin felesége, Raszima az RFE/RL-nek elmondta, hogy az aktivista október 11-e óta eltűnt, amikor is egy tüntetésre várták, amelyen a városvezetés azon tervei ellen tiltakozott, hogy “javítási munkálatok” miatt eltávolítsák a baskír nemzeti hős, Szalavat Julajev emlékművét Ufában. A rendezvényen nem jelent meg, a telefonján pedig azóta sem válaszolt a hívásokra.

Raszima azt is elmondta, hogy október 15-én hivatalos bejelentést tett a rendőrségen férje eltűnéséről. Elmondása szerint az erdőben talált személyes holmikat átadták a rendőrségnek. Janberdin évek óta ellenzéki aktivizmusáról volt ismert. Az elmúlt években többször megbírságolták, közmunkára ítélték, és többször kapott többnapos börtönbüntetést, amiért részt vett nem engedélyezett gyűléseken.

Október 15-én, amikor bejelentették eltűnését, egy ufai bíróság arra kötelezte Janberdint és két másik ellenzéki aktivistát, hogy fizessenek súlyos pénzbírságot a rendőrség kárpótlására a januári hétvégén végzett munkájukért, amikor az aktivisták nem engedélyezett gyűléseket szerveztek a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatására.