Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Elítélték Navalnijnak, a Kreml bírálójának orvosát is

TÉMÁK:
#Navalnij #orvos
Fotó: Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus megmentését követelõ tüntetõk Berlinben 2021. április 21-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

Az orosz bíróság egyéves szabadságkorlátozással sújtotta az orvost, aki nem utazhat Moszkván kívülre, nem hagyhatja el éjszaka az otthonát, és nem vehet részt tömegrendezvényeken.

Egy orosz bíróság csütörtökön egyéves szabadságkorlátozással sújtotta Anasztaszija Vasziljeva orvosnőt, aki kezelte és támogatta Alekszej Navalnij Kreml-kritikust, miután bűnösnek találták a COVID-19 biztonsági szabályok megsértésében.

Vasziljevát, az Orvosok Szövetsége szakszervezet vezetőjét azért ítélték el, mert az év elején arra buzdította az embereket, hogy csatlakozzanak egy tüntetéshez, amelyen Vlagyimir Putyin elnök legjelentősebb belpolitikai bírálójának, Navalnijnak a börtönből való szabadon bocsátását követelték.

A hatóságok szerint az akkori magatartása felelőtlen és törvénytelen volt, tekintettel a nagy nyilvános gyűlések tilalmára. Vasziljeva szerint a vádemelését politikai indíttatású volt – írja a Reuters

Az ítélet megtiltja neki, hogy Moszkván kívülre utazzon, hogy éjszaka elhagyja otthonát vagy részt vegyen tömegrendezvényeken, és arra kötelezi, hogy havonta kétszer jelentkezzen egy állami felügyelőnél – áll a bíróság közleményében.

Az ítélet nem tiltja meg neki, hogy mobiltelefonját vagy az internetet használja, amivel már a büntetőeljárás alatt is szembesült.

Vasziljeva 2017-ben kezelte Navalnijt, miután a jobb szemén vegyi égési sérülést szenvedett, miután Kreml-párti aktivisták megtámadták. Nyilvánosan támogatta őt azután is, hogy az év elején letartóztatták feltételes szabadlábra helyezésének megsértése miatt, amelyet szerinte azért találtak ki, hogy meghiúsítsák politikai ambícióit.