Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Elhunyt az Apollo-8 parancsnoka, Frank Borman

A NASA csütörtökön közölte, hogy 95 éves korában elhunyt Frank Borman amerikai űrhajós, a Holdat elsőként legénységgel megkerülő Apollo-8 űrmisszió parancsnoka.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai űrhivatal közleménye szerint Borman a montanai Billingsben halt meg kedden. „A NASA legjobbjainak egyikére emlékezünk ma. Frank Borman űrhajós igazi amerikai hős volt” – mondta róla Bill Nelson, a NASA igazgatója. Az Apollo-8 parancsnoka legénységével 1968-ban elsőként kerülte meg a Holdat, előkészítve az amerikai űrhajósok pár hónappal későbbi első holdraszállását.

Borman Indianában született, és a repülés iránti szenvedélyes rajongása az amerikai légierőhöz, később a NASÁ-hoz vezette. 1950-től vadászpilótaként repült, majd a West Point Katonai Akadémián a termodinamika professzora lett. 1967-ben tagja volt a vizsgálóbizottságnak, amely az Apollo-űrhajón keletkezett, három űrhajós halálával járó tűz okait vizsgálta. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Később kinevezték az Apollo-program irányítójává, és ő vezette azt a csapatot, amely újratervezte az Apollo-űrhajót. 1970-ben nyugdíjba vonult a légierőtől, amelyet követően tanácsadó lett az Eastern Airlinesnál, ott különböző vezető pozíciókat töltött be. Emellett különleges elnöki nagykövetként kísérte el az amerikai elnököt távol-keleti és európai útjaira.

A közleményben kiemelik, Borman számos kitüntetésben részesült, 1990-ben beiktatták a repülés nemzetközi hírességeinek csarnokába, 1993-ban pedig az amerikai űrhajós hírességek csarnokába. Nős volt, két fia és négy unokája született – írja az Infostart az MTI beszámolója alapján.

Korábban azt is megírtuk, hogy 87 éves korában elhunyt Thomas K. Mattingly, a NASA űrhajósa. Halálhírét a NASA jelentette be múlt csütörtökön. Az admirális az Egyesült Államok haditengerészetének pilótájaként kezdte pályafutását, mielőtt beválasztották volna az 1966-os űrhajósosztályba. Később az Apollo-16 küldetésen a parancsnoki modul pilótájának szerepét töltötte be, s két Space Shuttle-misszióban is űrhajóparancsnok volt.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.