Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Egyezségre jutottak a pedagógusok a kormánnyal, bár csak egy kérdésben

Fotó: Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szabó Zsuzsa szerint az egyeztetés semmi másról nem szólt, mint a kormány uniós vállalásaival kapcsolatos további megbeszélések ütemezéséről.

A hírek szerint a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hivatalában fogadta a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Nemzeti Pedagóguskar vezetőit.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

„Az egyeztetés semmi másról nem szólt, mint a kormány uniós vállalásaival kapcsolatos további megbeszélések ütemezéséről”

– mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

Kifejtette, hogy az egyik kötelezettség szerint a kormánynak jogszabályban kell rögzítenie a pedagógusoknak tett ígéreteit, illetve van még egy másik kötelezettsége is, ám annak részleteit egyelőre nem ismerik – számolt be az Infostart.

Hozzátette, a kormány mindkét dolog kapcsán egyeztetni akar a pedagógusok képviselőivel, ezért rövidesen átadja a vállalásokkal kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket az érdekképviseletek majd a tagságuk széles körű bevonásával véleményeznek, s az egyeztetés egészen áprilisig fog tartani.

A tanárok követeléseiről nem esett szó

Szabó Zsuzsa arra utalt, miszerint a tanárok követeléseiről egyáltalán nem esett szó, s úgy látja, hogy az uniós vállalásokkal kapcsolatos egyeztetések, illetve a követelésekről folyó vita egyelőre még két, egymással párhuzamosan zajló folyamat.

„Ugyanakkor az uniónak tett vállalások nyilván érdemben fogják befolyásolni a sztrájktárgyalásokat is. De, hogy ezek pontosan mik, azt csak akkor tudjuk majd, ha megkaptuk véleményezésre a dokumentumokat”

– hangsúlyozta.

Mindemellett közel 12 ezer pedagógus továbbra sem töltötte fel a portfólióját az Oktatási Hivatal rendszerébe, holott ezt 2024-ig mindenkinek meg kell tennie, s aki nem minősítheti magát, azt el kell bocsátani, ám a PSZ elnöke szerint ez nem jó megoldás.

Elmagyarázta, miszerint határozottan kiállnak amellett, hogy a kormány oldja fel ezt a kötelezettséget, hiszen 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből, a további elbocsátások pedig csak még tovább rontanának az egyébként is súlyos helyzeten, ezért abban bízik, hogy ebben a kérdésben is változás lesz.