Egy ritka bálnafaj maradványait fedezték fel Thaiföldön

not image

Borbély Fanni

2020.november.28 - 18:06

Az előzetes információk alapján egy 3000 vagy akár 5000 éves tökéletes állapotban fennmaradt bálna maradványaira bukkantak Thaiföldön – adta hírül a BBC. A csontokat még november elején találták meg, megközelítőleg 12 km-re a tengerparttól, Bangkoktól nyugatra. Az előzetes vizsgálatok alapján a szakértők úgy vélik, a 12 méter hosszú csontváz egy Bryde-bálna maradványa lehet. Marcus Chua, […]

Az előzetes információk alapján egy 3000 vagy akár 5000 éves tökéletes állapotban fennmaradt bálna maradványaira bukkantak Thaiföldön – adta hírül a BBC.

A csontokat még november elején találták meg, megközelítőleg 12 km-re a tengerparttól, Bangkoktól nyugatra. Az előzetes vizsgálatok alapján a szakértők úgy vélik, a 12 méter hosszú csontváz egy Bryde-bálna maradványa lehet.

Marcus Chua, a Szingapúri Nemzeti Egyetem egyik kutatója úgy fogalmazott, a részben megkövesedett csontok egy ritka bálnafaj csontjai lehetnek, mely azért is rendkívüli felfedezés, mert az ázsiai régióban nem igazán maradtak fenn szubfosszilis maradványok.

A thaiföldi környezetvédelmi miniszter, Varawut Silpa-archa által megosztott fotón is látszik, hogy a felfedezett csontok szinte teljes mértékben épek. A miniszer szerint a csontváz közel 80 százaléka maradt fenn, beleértve a csigolyákat, bordákat, uszonyokat, illetve az egyik lapockát.

Érdekesség, hogy a bálna fejének csontváza önmagában is megközelítőleg 3 méter hosszú. Chua szerint ez a felfedezés most remek lehetőséget biztosít arra, hogy több információhoz jussunk az ősi bálnákról, illetve összehasonlítási alapot biztosít a ma élő bálnákhoz képest.

Nem csupán az ősi bálnákról tudhatunk majd meg többet a maradvány alapján, de körvonalazódhat az is, hogy akkoriban milyen geológiai formációk léteztek, mekkora volt a tengerszint magassága, illetve a korabeli üledéktípusokat és biológiai közösségeket is sikeresen meghatározhatják majd.

37 év után eltűnt Írország szeretett delfinje: lehetséges, egyedül szeretett volna meghalni

A szénizotópos kormeghatározás eredményei előreláthatólag csak december környékén készülnek majd el. A thaiföldi-öböl egészen izgalmas múltra tekint vissza, ugyanis az elmúlt 10 000 évben nagy valószínűséggel egészen más tektonikus hatások formálták a tengerszintet is, melyről úgy becsülik, 4 méterrel magasabb lehetett a mainál.