Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Moszkva: ezen múlik, hogy Donbász Oroszországhoz vagy Ukrajnához fog-e tartozni

Fotó: Orosz zászlókkal és tûzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - függetlenségének elismerésérõl szóló dokumentumot. (MTI/AP/Alexei Alexandrov)
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az orosz külügyminisztérium megszólalt Donbász ügyében, hogy a térség Ukrajnához vagy Oroszországhoz fog-e tartozni. 

„A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNR és LNR) Ukrajnába való visszatérésének kérdése továbbra is a donbászi lakosokon múlik“ – közölte Alekszej Poliscsuk, az orosz külügyminisztérium munkatársa. 

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Poliscsuk szerint a donbászi köztársaságok lakói maguk döntenek arról, hogy Donyeck és Luhanszk visszatérjen-e Ukrajnához.

Szerinte Kijev hét éve nem hajtja végre a megállapodásokat, amelyek eredetileg a Donbassz „civilizált visszatérését célozták Ukrajnához“, azzal a feltétellel, hogy a köztársaságok különleges státuszt kapnak – írja a RIA Novosztyi. 

„Kijev azonban ez idő alatt mindent megtett azért, hogy a donbásziak ne akarjanak visszatérni. Naponta lőtték őket, gazdasági, közlekedési és pénzügyi blokád alatt tartották a régiót, és nem voltak hajlandók amnesztiát hirdetni a konfliktussal kapcsolatban“ – nyilatkozta a diplomata.

A DNR és az LNR már jóval azelőtt kikiáltotta függetlenségét, hogy Oroszország elismerte volna szuverenitásukat. Mindez a polgárháború körülményei között történt, amelyet a kijevi hatóságok az ország keleti részén élők ellen vívtak“ – húzta alá Poliscsuk.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja