Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $
Karácsony Gergely főpolgármester, a klub tiszteletbeli elnöke beszédet mond a BVSC-Zugló sportkomplexum geotermikus hőellátó rendszerének avatásán 2021. február 18-án. MTI/Mónus Márton
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki előválasztáson is harcba szálló miniszterelnök-jelöltje elmondta, szerinte hogyan lehetne Orbán Viktor miniszterelnököt legyőzni a választások során.

Mint ismeretes, hatpárti ellenzéki összefogás alakult a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd között, melynek keretében eldöntik, hogy a közös ellenzéki listának ki lesz a miniszterelnök-jelöltje és kik lesznek az egyéni választókerületi jelöltek.

Az ellenzéki pártok számítása szerint ugyanis a Fidesz-KDNP kormánykoalíciót csak akkor lehet a választásokon legyőzniük, ha egy ember hívja ki a fideszes jelölteket és Orbán Viktort személyesen. A koalícióból némileg kilóg a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely nem pártként vesz részt az összefogásban, hanem bizonyos jelölteket támogatnak és indítanak.

Márki-Zay a Telexnek adott interjújában tért ki több témára, köztük arra is, hogy szerinte kinek van esélye megverni Orbán Viktort a jelenlegi vagy közeljövőben bejelentésre kerülő indulók közül:

„Mindent meg fogok tenni, hogy olyan ember legyen a közös jelölt, aki meg tudja verni Orbánt. Dobrev szerintem nem tudja megverni, de ha ő lesz a közös jelölt, akkor mellette is kampányolni fogok. Karácsony Gergelyt látom olyan kompromisszumnak, akinek talán még esélye lehet”

Márki-Zay Péter szerint tehát Karácsony Gergelynek volna a legnagyobb esélye a jelöltek közül, hogy Orbán Viktorral szemben eredményesen kerüljön ki a választásból, ám bárkire esik a választás, őszintén kampányolni fog mellette.

Hódmezővásárhely polgármestere arra is kitért, hogy szerinte az ellenzéki pártok – kivéve a Momentum – nagy hibát követnek el azzal, hogy eltakarják a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót, hogy ne élezzék a feszültséget:

„A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben”

Márki-Zay Péter úgy véli, Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP leváltása csak azon fog múlni, hogy minden egyes egyéni választókerületben a legalkalmasabb jelölt induljon, azonban szerinte ennek komoly akadálya, hogy csak egyfordulós lesz a választókerületi választás.

„Egyetlen párt ragaszkodik az egyfordulós előválasztáshoz, ezzel pedig a kormányváltást sodorja veszélybe” – tette hozzá Márki-Zay, aki nem nevezet meg a pártot. Hangsúlyozta: ez nagyon könnyen eredményezheti azt, hogy a legelutasítottabb jelölt, akinek van 30 százaléknyi lojális szavazója, megnyeri az előválasztást, viszont hatalmas vereséget szenved a Fideszes jelölttel szemben.

„Én azt gondolom, hogy le lehet győzni Orbán Viktor, és le lehet győzni a Fideszt kétharmaddal is. Hogy erre ez az ellenzéki tömörülés képes lesz-e, az egyelőre kétséges” – fogalmazott Márki-Zay, majd hozzátette, hogy kétharmad esetén is egyeztetne a Fidesszel egy esetleges új alkotmányról.