Dmitrij Peszkov: Moszkva még nem látta az Ukrajnára vonatkozó olasz béketervet

Fotó: Mario Draghi olasz miniszterelnök, Luigi di Maio olasz külügyminiszter és Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani
not image

Koós Alexandra

2022. május 24. - 20:27

A terv többek között helyi tűzszüneteket, a frontvonalak demilitarizálását és Ukrajna lehetséges semlegességét vázolja fel.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt állította, miszerint Moszkva még nem látta az Ukrajnára vonatkozó olasz béketervet, ám bízik benne, hogy diplomáciai csatornákon keresztül megkapja azt, bár a volt orosz elnök, Dmitrij Medvegyev kifejezetten elutasítóan nyilatkozott erről korábban.

A múlt hét folyamán az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio egy négylépcsős béketervet mutatott be, amely az ukrajnai konfliktus lezárását célozza, majd elmondta, hogy ennek kapcsán az ENSZ főtitkárával, António Guterres-szel is tárgyaltak a New York-i látogatása során.

A terv többek között helyi tűzszüneteket ír elő, amelyek lehetővé teszik a civil lakosság evakuálását, emellett szerepel benne a frontvonalak demilitarizálása és Ukrajna lehetséges semlegessége – derül ki a The Guardian beszámolójából.

Mindemellett felvázolták egy Oroszország és Ukrajna közötti megállapodás tervezetét, amely a Krím és Donbász jövőjét taglalja, valamint egy új európai és nemzetközi biztonsági paktum létrehozását, Di Maio pedig hozzátette, mindezt a G7-országokat képviselő magas rangú tisztségviselőknek is előterjesztették.