Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

500 ezer moszkvai személyes adatai kerültek fel a darknetre – mind hamis oltási igazolványt szereztek

Fotó: police.hu

Takács Petra

2021. november 13. - 03:39

A darkneten árulják annak a több mint 500 ezer moszkvai lakosnak a személyes adatait, akik hamis oltási igazolást vagy PCR-tesztet szereztek.

A darkneten árulják több mint félmillió, a koronavírus elleni hamis oltottsági igazolást és PCR-teszteredményt szerzett moszkvai lakos személyi adatait – közölte pénteken a Kommerszant című napilap, melyet az MTI szemlézett. A lap újságírói kapcsolatba léptek egy üzérrel, aki 120 dollárért kínált ezersornyi információt – benne személyi igazolvány-, társadalombiztosítási azonosító- és telefonszámokkal, valamint lakcímekkel.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Jevgenyij Antyipov programozó, az Eye of God elnevezésű – adatszivárogtatási ügyekre szakosodott – Telegram-csatorna üzemeltetője elmondta, hogy az ügyre vonatkozó legnagyobb adatbázis, amelynek nyomára akadt, több mint félmillió fővárosi lakos adatait tartalmazza. Innen az információt személyenként 35 rubelért (jelenlegi árfolyamon mintegy 155 forintért) lehet beszerezni.

Antyipov szerint az adatokat maga a hamis igazolásokat kiállító szolgáltató árulja. Oroszországban egyébként a hamisított oltási bizonyítványok vásárlása bűncselekménynek minősül, amely akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a héten “reális csökkenést” figyeltek meg a fővárosban mind az új megbetegedések, mind pedig a kórházba került fertőzöttek számában. Szobjanyin szerint ebben jelentős szerepe volt az október 28. és november 8. között elrendelt kényszerszabadságolásnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője világszerte bevált gyakorlatnak nevezte, hogy védettséget igazoló QR-kód felmutatásához kötik az éttermekbe és az üzletekbe való belépést, valamint a tömegközlekedés igénybe vételét. Ezt arra reagálva jelentette ki újságíróknak, hogy csütörtöki közlés szerint törvénytervezetek vannak előkészületben, amelyek hatályba lépése esetén február 1-jétől csak ilyen igazolással lehet majd belépni egyes zárt közterületekre.

Az orosz operatív törzs pénteki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1235-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 252 926-ra nőtt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 40 123-mal emelkedett, ezzel 8 992 595-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A napi növekmény 0,45 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 33 645-tel 7 720 962-re gyarapodott. Az országban 1 018 707 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 215,6 millió, az elmúlt napon pedig 714 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 953 466 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.