Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Dániai egyetem büszkélkedhet a világ legnagyobb emberi agygyűjteményével

TÉMÁK:
#Dánia #Egyetem
Fotó: Unsplash/Milad Fakurian
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A gyűjtemény neurológiai rendellenességben és mentális problémákkal küzdő betegektől származik.

Az Interesting Engineering számolt be arról, hogy dániai Odense Egyetem büszkélkedhet a világ legnagyobb emberi agygyűjteményével: az intézmény pincéjében megannyi polc sorakozik, melyek összessége a világ legnagyobb agygyűjteményét teszi ki.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

Az agyakat négy évtizeden keresztül gyűjtötték: az 1980-as évektől kezdődően elhunyt mentális betegek testéből műtötték ki, az egyetemen így összesen 9 479 darab szerv található.

Erik Strömgren, egy ismert dán pszichiáter egész életét annak szentelte, hogy összeállítsa a nem mindennapi gyűjteményt, melynek elemeit formaldehidben és hatalmas, számokkal ellátott tárolókban tartották.

Miután a Dánia-szerte pszichiátriai intézetekbe kerültek maradványainak boncolása befejeződött, összegyűjtötték az agyakat, csakhogy soha nem kértek engedélyt az elhunytak hozzátartozóitól. Strömgren ennek kapcsán megosztotta:

„Ezek állami elmegyógyintézetek voltak, és nem volt egyetlen külsős sem, akik kérdéseket tettek volna fel annak kapcsán, hogy mi folyik ezekben az állami intézményekben.”