Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Dánia: a jövőben fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében

Fotó: MTI/EPA-PAP/Mateusz Marek
not image

Takács Petra

2022. szeptember 13. - 08:11

A dán védelmi miniszter ennek kapcsán leszögezte, erre a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni.

A jövőben fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében, amire a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni – jelentette ki Morten Bodskov dán védelmi miniszter hétfőn Varsóban, miután lengyel hivatali partnerével tárgyalt.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel közös sajtóértekezleten Bodskov úgy értékelte, hogy az ukrajnai háború évekig elhúzódhat, a Balti-tenger térségében pedig biztosan növekedni fog az orosz aktivitás.

Dánia számára a balti-tengeri medence rendkívül fontos térség, ezért az orosz lépésekre a szövetségesekkel folytatott szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni – húzta alá.

Blaszczak kiemelte a két ország együttműködését a NATO gyorsreagálású erőit koordináló, dán-lengyel-német vezetésű, az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő parancsnokság keretében.

Kitért a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködésre is, utalva a Norvégiából a dániai hálózaton keresztül a Balti-tenger alatt Lengyelországba vezető Baltic Pipe gázvezetékre, amelyet tervek szerint szeptember végén állítanak működésbe.

“A biztonsági együttműködésünk ezért nagyon széleskörűen fogható fel”

– jegyezte meg a lengyel kormányfőhelyettes.

Blaszczak közölte: Lengyelország és Dánia elégedettséggel fogadják, hogy hamarosan Svédország és Finnország is csatlakozik a NATO-hoz. Mint elmondta, Bodskovval megvitatták a Baltikum biztonsága mellett az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását, valamint a lengyel-dán katonai együttműködés megerősítését.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.