Csökkent a kivégzések száma 2020-ban

Fotó: Jimmy Chan/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.22 - 08:29

Az elmúlt évtized adatai szerint 2020-ban rekordalacsony volt a világszerte végrehajtott kivégzések száma, ám ez nem kizárólag az emberi jogi törekvések eredeménye, hanem a koronavírus-járvány hatása is.

2020-ban legalább 483 embert végeztek ki világszerte, ami az Amnesty International szerint az elmúlt legalább egy évtized legalacsonyabb száma – 2019-hez képest 26 százalékkal csökkent a végrehajtott halálbüntetések száma, 2015-höz képest 70 százalékkal. 

A kivégzések és a halálos ítéletek száma egyaránt csökkent 2020-ban – írja a Time. Colorado állam és Csád tavaly eltörölte a halálbüntetést, a közelmúltban pedig Virginia lett az első déli állam az USA-ban, amely szintén hatályon kívül helyezte a ennek a lehetőségét. Az Egyesült Államokban a kongresszus előtt számos olyan törvényjavaslat van, ami a halálbüntetés szövetségi szintű eltörléséről szól.  

Minden eddiginél több tagállam – összesen 123 – támogatja az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésének a kivégzési moratóriumra vonatkozó felhívását, ezzel pedig növekszik a nyomás azokra az országokra, melyek még élnek ezzel a büntetési formával. 

A kivégzések visszaesése részben a világjárványnak köszönhető, mellyel inkább csak szünetel a halálbüntetések végrehajtása, mintsem elmarad. Szaúd-Arábián 2019-ben 184 embert végeztek ki, 2020-re ez 27-re csökkent, amely 85 százalékos esést jelent, Irakban pedig 2019-ről 2020-ra 10-ról 45-re csökkent a végrehajtott halálbüntetések száma. 

A valódi számok azonban minden bizonnyal jóval magasabbak, hiszen Kína, Észak-Korea, Szíria és Vietnám nem teszi közzé az ezzel kapcsolatos adatait. A szakértők szerint Kína vélhetően évente ezreket végez ki, amivel a világ vezetői válnak ezen a területen Irán (246+), Egyiptom (107+), Irak (45+) és Szaúd-Arábia (27) előtt, mely országok együttesen az összes ismert kivégzés 88 százalékáért felelősek a 2020-as adatok szerint. 

Míg a világ minden táján a koronavírus-világjárvány ellen, az emberi életek megmentése érdekében küzdöttek, néhány országban nem álltak le a legsúlyosabb büntetés végrehajtásával. 

Egyiptom megháromszorozta az éves kivégzési arányát 2020-ban; legalább 23 embert politikai okokból, súlyosan igazságtalan tárgyalások, kikényszerített “vallomások” után ítéltek halálra, miután az emberi jogokat súlyosan megsértve kínzásokat és emberrablásokat végeztek a nemzetközi jogok megsértésével. 

Az Egyesült Államok 17 évnyi szünet után 10 embert végzett ki tavaly, India 5 év után ismét halálbüntetéseket hajtott végre, Omán, Katar és Tajvan a nemzetközi nyomásnak nem engedve szintén folytatta a legsúlyosabb büntetések kiszabását és elvégzését.

Számos országban a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések tovább rontottak a halálra ítéltek vagy a tárgyalásra várók helyzetén: a korlátozások akadályozták a jogi képviselőkhöz, ügyvédekhez való hozzáférést. Az Egyesült Államokban több védőügyvéd arról számolt be, hogy az intézkedések miatt nem tudtak meghatározó fontosságú nyomozást végezni, vagy négyszemközt találkozni az ügyfeleikkel. Szingapúrban és Nigériában több halálos ítéletet videóappon keresztül hoztak meg. 

Az Egyesült Államokban több olyan kivégzést végrehajtottak az eredeti papírok lejárta után, melyek esetében az indítványok, fellebbezések még mindig a bíróságok előtt voltak, ezzel megsértve a nemzetközi jogokat, mely kimondja, hogy folyamatban lévő fellebbezés esetén nem teljesíthető a halálbüntetés.