Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Covid: zsúfolásig telnek a pekingi kórházak, egy helyen a szabad ágyak is elfogytak

Fotó: Kerekesszékben ülő idős beteget tolnak végig egy pekingi kórház sürgősségi osztályának folyosóján, miközben infúziót kap 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertőzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertőzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken. MTI/AP/Andy Wong
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Emiatt az újonnan érkező pácienseket hordágyakon vagy kerekesszékben kellett elhelyezni, mialatt oxigént kaptak.

A zéró-covid politika feloldása és a szigorú korlátozások enyhítése után a koronavírus gyors terjedésnek indult Kínában, s a helyzet mostanra odáig fajult egy pekingi létesítményben, hogy már a szabad ágyak is elfogytak.

Soron kívül Az MLSZ elfogadtatná a Nagy-Magyarország jelképét az UEFA-val

Csütörtökön, a város keleti részén található Csujjangliu kórház zsúfolásig megtelt újonnan érkező páciensekkel, akiket üres ágyak hiányában hordágyakon vagy kerekesszékben helyeztek el, mialatt oxigént kaptak, az ápolónők és orvosok pedig megállás nélkül dolgoztak.

A járvány elsőként a sűrűn lakott területeken kezdett el terjedni ismét, ám a hatóságok most attól tartanak, hogy mindez továbbgyűrűzik a kisebb városok és vidéki régiók felé, amelyek a legkevésbé sincsenek erre felkészülve – írta a Global News.

A kialakult helyzet miatt több helyi önkormányzat arra kérte az embereket, hogy ne utazzanak haza a közelgő holdújévre, miközben több ország (köztük az Egyesült Államok, India és Japán) úgy döntött, hogy negatív koronavírustesztet ír elő a Kínából érkező látogatók számára.

Állításuk szerint erre azért van szükség, mert az országban jelentősen megugrott a covid-megbetegedések száma, ám az intézkedést Peking elfogadhatatlannak tartja, eközben a kínai hatóságok a koronavírusos esetszámok közlésével is felhagytak.