Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,049 $

Mióta itt jártál:

Cihanouszkaja: Kijev joggal aggódik amiatt, hogy Minszk is csatlakozhat a háborúhoz

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szvjatlana Cihanouszkaja, a száműzetésben élő fehérorosz vezető figyelmeztetett, a következő hetekben jelentősen növekedhet annak az esélye, hogy Minszk ténylegesen katonákat küld Ukrajnába.

A száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja hétfőn figyelmeztetett, a következő hetekben megnövekedhet annak az esélye, hogy Fehéroroszország ténylegesen katonákat küld Ukrajnába, ezzel pedig csatlakozik Oroszországhoz egy új offenzívában.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A Guardian jelentése szerint Kijevben egyre nagyobb az aggodalom annak kapcsán, hogy Moszkva arra ösztönzi, netán utasítja Fehéroroszországot, hogy csatlakozzon egy új, Ukrajna elleni szárazföldi offenzívához. A fehérorosz ellenzéki vezető épp akkorra időzítette megjegyzéseit, amikor Putyin Fehéroroszországba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson Alekszandr Lukasenkóval.

Lukasenko állítja, a találkozón kizárólag a térség “katonai-politikai helyzetéről”, továbbá a gazdasági együttműködésről lesz szó. Eközben Kijev folyamatosan és szorosan figyelemmel kíséri ezen tárgyalásokat, a múlt hét folyamán pedig több ukrán katonai parancsnok is arról jelentett, hogy Oroszország hamarosan megkísérelheti megszállni Ukrajnát az északi irányból.

Cihanouszkaja ennek kapcsán hangsúlyozta, Kijev “joggal készül arra”, hogy Minszk is csatlakozik Moszkva legújabb, Ukrajna elleni offenzívájához, ennek valószínűsége ugyanis elmondása szerint “megnövekedhet a következő hetekben”. A fehérorosz ellenzéki vezető szerint a fehérorosz lakosság 88 százaléka ellenzi a háborúban való részvételt, s állítólag így vélekednek a fehérorosz fegyveres erők is.

Rámutatott, az, hogy nem küldtek fehérorosz csapatokat a frontra, “nem a diktátorok jóakarata” és nem is Lukasenko régóta várt szembenállása volt Putyinnal, csupán a lakosság ellenállása. Az ellenzéki vezető szerint “Kijev jól teszi, hogy felkészül erre a forgatókönyvre”, kiemelve, hogy Lukasenko “fenyegetésként” tekint Ukrajnára.