Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

BKK – jöhetnek a testkamerás jegyellenőrök

not image

A T-800-as

2021. január 28. - 06:20

A BKK ellenőrei is testkamerákat kaphatnak, ami nemcsak számukra nyújt majd biztonságot, hanem egyúttal figyelemmel követhetik az intézkedések szakszerűségét.

A BKK jegyellenőri intézkedések szakszerűségének értékelését, illetve az ellenőrzést végző munkatársakat érő inzultusok visszakövetését is lehetővé teszi, hogy a jegyellenőrök a jövőben testkamerával felszerelve végzik a munkájukat – olvasható a közleményben.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Első lépésként 2021. január 28-ától több gyártó eszközeit tesztelik a BKK munkatársai jegyellenőrzés közben egyes kiemelt fővárosi vonalakon. Az ellenőri testkamera látványának visszatartó ereje akár elkerülhetővé is tehette volna azt az e hét hétfői esetet, amely során a BKK három jegyellenőrét támadták meg munka közben.

A kamera sok mindenben segíteni fog, többek között a büntetés alá vont személyeknek is: Az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni. Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához.

A BKK először harminc napon át fogja tesztelni az egységet a következő vonalakon: Testkamerát a közlekedési ágazat több hazai szereplője is használ, tapasztalataik pozitívak. Január 28-ától a BKK sem lesz kivétel: a társaság ellenőrei harminc napon át három nemzetközi gyártó eszközeit tesztelik napi munkavégzésük folyamán kiemelt fővárosi vonalakon: az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint az M1 kisföldalattin.

Rossz hír a zsebeseknek: rendőrök csatlakoznak a BKK jegyellenőrei mellé

Egy eszköz, ami által adott esetben a kétes esetek is tisztázhatóvá válhatnak: Az eszköz visszakövethetővé teszi a BKK ellenőri intézkedéseinek a szakszerűségét, így a felvételek anonimizálása után megelőzési, elemzési és oktatási célra is felhasználhatók lesznek. Emellett az ellenőrzési munkában résztvevő munkatársakat érő inzultusok is könnyebben visszakövethetők lesznek.

A statisztikák is azt mutatják, hogy időről időre támadások érik az ellenőröket, és ebben a kamera is sokat segíthet: Érdemes tudni, hogy a fővárosban évente 30-50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat. Az utolsó ilyen eset éppen ezen a héten történt: január 25-én, hétfőn délután három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán, mindhárman megsérültek, a történtekkel kapcsolatban a rendőrség intézkedik. A BKK az ilyen és hasonló szituációk számának mérséklődésére számít a testkamerák alkalmazásától, hiszen pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívás, vagy akár csak az eszköz látványa alapvetően visszatartó erővel bír.

A BKK a fővárosi járatokon utazók számára közérthető formában ad információt a testkamera használatával kapcsolatos adatkezelésről a bkk.hu/magunkrol/adatkezelesi-tajekoztatok oldalon.