Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Döntött a bíróság Sepp Blatter és Michel Platini ügyében

Fotó: Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi francia elnöke (k) érkezik korrupciós perének tárgyalására a svájci Bellinzona város bíróságára 2022. június 8-án. A 66 éves Platinit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt vádolják korrupcióval. A volt elnököt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA korrupciós botrányában való érintettsége miatt 2015-ben nyolc évre eltiltották a futballügyektõl. MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 8. - 14:26

Bár a bíróság szerint történtek jogtalanságok, mégsem találták bűnösnek a két vezetőt. 

Sepp Blattert és Michel Platinit felmentette a svájci bíróság a csalás vádja alól. Az egykor a labdarúgás legbefolyásosabb személyiségei közé tartozó két férfit felmentették egy 2011-ben illegálisan szervezett kétmillió svájci frankos kifizetés vádja alól.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Platini akkoriban az Uefa elnöke és a Fifa alelnöke volt, és azt várták, hogy Blatter utódja lesz a világ labdarúgását irányító szervezet, a Fifa elnöki posztján.

A Platini számára Blatter első elnöki ciklusában, 1998 és 2002 között nyújtott tanácsadói szolgáltatásokért fizetett összeget Blatter 2011 januárjában engedélyezte, de végül mindkét férfi karrierje véget ért.

A svájci ügyészek azt mondták a bellinzonai bíróságnak, hogy „jogalap nélkül történt”, és „jogtalanul gazdagította Platinit”, de a perükben eljáró bíró ártatlannak találta őket. Platini most visszakapja a 2 millió svájci frankot.

A Fifa etikai bizottsága eltiltotta őket a labdarúgástól és eltávolította tisztségükből, Blatter és Platini pedig sikertelenül vitte ügyüket a Fifa fellebbviteli bizottságához, majd később külön fellebbezéssel a sportdöntőbírósághoz.

Platini ezt követően ígéretet tett arra, hogy üldözni fogja azokat a meg nem nevezett „bűnösöket”, akik az ellene folyó eljáráshoz vezettek.

„Számítsanak rám, újra találkozni fogunk. Mert nem adom fel, és végig fogom járni az igazság keresését” – idézi a The Guardian.