Bill Gates kegyetlenül bánt munkatársaival, gyakran emberszámba sem vette alkalmazottjait

MTI/EPA/Gian Ehrenzeller
not image

Kulcsár Péter

2021. június 11. - 09:42

Miközben mindenki Gatesék válási ügyére figyelt, felszínre kerültek olyan régebbi ügyek, melyekből kiderült, hogy a Microsoft alapítója és egykori vezérigazgatója azon túl, hogy meg akarta menteni a világot igazi nerdként, valójában sokkal agresszívabb személyiség volt az üzleti életben.

Gates karaktere kívülről rendkívül üdítőnek tűnik, hiszen megannyi alapítványt hozott létre, melyeknek köszönhetően temérdek pénzzel támogatja a rászorulókat, valamint az előremutató projekteket, amik a milliárdos juttatásai nélkül képtelenek lennének fejlődni.

Mindezek ellenére a techmágnás egykori munkatársai, akik anonimitásukat kérték, a Vanity Fair magazin megkeresésére elmondták, Bill Gates jól leplezte igazi énjét, ugyanis a kifelé kedvesnek és szerénynek tűnő üzletember a valóságban türelmetlen, kegyetlen és kapzsi volt.

A lap riportjából megtudhattuk, nyílt titokként tartották számon a Microsoft berkein belül, hogy Gates-szel nehéz a munka, mint ahogyan arról is tudtak, gyakran találkozott olyan személyekkel, akik mások számára elfogadhatatlan vitapartnerek voltak.

A techguru titoktartási szerződéseket kötött az alkalmazottakkal, amelyben leírta, hogy egyetlen szót sem kotyoghatnak ki a vállalat helyzetéről, valamint arról sem, milyen légkör uralkodik a Microsoftnál, ellenkező esetben komoly pénzügyi szankciókkal számolhatnak.

Végül hiábavalónak bizonyultak ezek a megállapodások, Bill és Melinda Gates válása ugyanis felszínre hozta a múltbéli sérelmeket más emberekből is, és egyre többen éreztek motivációt arra, hogy hosszú évek hallgatása után közöljék az igazságot.

Habár a nevük elhallgatását kérő források nem mindig hitelesek, mégis érdemes megvizsgálni a realitás és a szóbeszédek közti mély szakadékot, egyúttal tudatosítanunk kell, hogy a Microsoft ex-vezére tényleg sokat tett az emberiségért.