Etikai vizsgálat folyt Bill Gates ellen, amikor otthagyta a Microsoftot

Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke az 53. alkalommal megrendezett háromnapos müncheni biztonságpolitikai konferencián 2017. február 18-án. (MTI/EPA/Philipp Guelland)
not image

Takács Petra

2021. május 17. - 11:52

A Microsoft egykori vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere ellen azért indította el az eljárást az igazgatótanács többi tagja, mert fény derült egykori viszonyára egy alkalmazottal.

Bill Gates tavaly azután lépett ki a Microsoft igazgatótanácsából, hogy a tanács többi tagja vizsgálatot kezdeményezett arról, a milliárdos korábbi kapcsolata egy alkalmazottjával helytelen-e, írta vasárnap a Wall Street Journal.

A lep szerint a vizsgálat 2019-ben kezdődött, ekkor ismerte el a cég egy mérnöke, hogy évekig volt viszonya az akkor már házas Gatesszel. Egyes igazgatósági tagok ezalatt úgy döntöttek, helytelen lenne, ha a társalapító a cég élén maradna, azonban ő még a nyomozás lezárása előtt lemondott.

A lapnak a Microsoft szóvivője elismerte, hogy egy 2000-ben kezdett viszony miatt, melyet Gates kezdeményezett, valóban nyomoztak egy külsős ügyvédi iroda bevonásával.

A Microsoft volt vezetője egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de a cég szóvivője elárulta, hogy a viszony „baráti véget ért” és a döntés, hogy tavaly márciusban lemondott a helyéről nem ennek a következménye, ugyanis már évek óta tervezte, hogy a jótékonykodás felé fordul.

Bill Gates és felesége május elején jelentették be, hogy 27 év házasság után elválnak, Melinda Gates a válókeresetben „javíthatatlanul megromlott” viszonyról beszél kettejük között.

Egyes hírek szerint ennek legalább részben oka lehet Bill bizalmas kapcsolata a 2019-ben kerítés és fiatalkorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt ellene folyó tárgyalásra várva a börtönben elhunyt Jeffrey Epsteinnel.