Környezetbarát atomerőművet hozna létre Bill Gates és Warren Buffet

MTI/EPA/Peter Foley
not image

Kulcsár Péter

2021. június 4. - 08:10

A két multimilliárdos üzletember egy közös projekt keretében új típusú, Natrium technológiára épülő atomerőművet fejlesztene, amivel jelentősen csökkenthetnék a károsanyag-kibocsátást.

A Bill Gates által vezetett TerraPower, valamint a Warren Buffethez tartozó PacifiCorp egy kisméretű moduláris reaktort (SMR) hozna létre, ami a Natrium nevezetű technológián alapulna, mellyel újabb fronton lehetne egy lépéssel közelebb kerülni a karbonsemlegességhez.

A The Guardian hírportál cikkéből kiderült, Bill Gates bizakodó az előzetes tervek láttán, az atomerőmű helyszínéül kiválasztott Wyoming kormányzója pedig szintén lelkes – Mark Gordon tárt kezekkel várja a nukleáris rendszer felépítését:

Ez a lehető leggyorsabb és legegyértelműbb útja annak, hogy elérjük a negatív karbonkibocsátást.

Mivel Wyoming állam az Egyesült Államok legnagyobb széntermelőjének számít, ezért klímakérdés szempontjából is tökéletes választásnak bizonyult a helyszín, egyben szimbolikus is lehet az atomenergia zöldebbé tételéhez.

Az atomreaktor összesen 345 megawatt teljesítménnyel bírhat, azonban a sóolvadékos eljárásra épülő energiatárolásnak hála ezt az értéket akár 500 megawattra is felhúzhatják, ami komoly eredmény lehet.

A TerraPower előzetes becslései alapján nagyjából egymilliárd dollárba kerülhet a projekt, amit feltehetően az amerikai energiaügyi minisztérium is támogatni fog, minden bizonnyal 80 millió dollárt kaphat a Natrium technológia, így az elkövetkező hét évben, míg az építések tartanak, folyamatos pénzügyi utánpótlás érkezhet a kormány részéről.