Dollár
428,93 Ft
Euró
420,87 Ft
Font
476,73 Ft
Bitcoin
19,366 $

Több száz betiltott, irányítás nélküli lőszert használtak az oroszok Ukrajnában

Fotó: Összegyűjtött lövedékek egy Kijev térségében levő mezőn, amelyet egy ukrán aknamentesítő különítmény vizsgált át 2022. június 9-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko
not image

Koós Alexandra

2022. június 20. - 11:15

A jelentés szerint az orosz katonák polgárok által használt épületek ellen, vagy azok közvetlen közelében vetették be a fegyvereket.

A The New York Times több mint 2 ezer lőszert azonosított, amelyet az orosz erők vetettek be Ukrajnában, s ezek túlnyomó többsége pontatlan, irányítás nélküli eszköz volt, emellett több mint 210 olyan típusú fegyvert is találtak, amelyek számos nemzetközi egyezmény alapján betiltottak.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A lap beszámolójából kiderül, hogy egy maroknyi kivételével mindegyik kazettás lőszer volt, beleértve a szubmuníciókat is, amelyek a háború befejezése után még évtizedekig veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra nézve.

Állításaik szerint több mint 330 egyéb fegyver kapcsán jutottak arra a megállapításra, hogy valószínűleg polgárok által használt épületek ellen, vagy azok közvetlen közelében használták őket – derül ki a The Guardian cikkéből.

Néhány nappal korábban arról érkeztek jelentések, miszerint Oroszország több száz civilt ölt meg az északkelet-ukrajnai Harkovban, amikor a támadások során kazettás bombákat vetettek be, az Amnesty International pedig azt állította, hogy ez már nem az első eset volt.

Hangsúlyozták, hogy az orosz csapatok többek között 9N210-es, 9N235-ös kazettás bombákat és szétszórható aknákat használtak az ukrán városban, amelyekről köztudott, hogy pontatlanok és nagyszámú polgári áldozatot követelnek, ezért a használatuk háborús bűntettnek minősül.