Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Ezen tárgyakról talán nem is gondolnánk, hogy a baktériumok melegágyai lehetnek

Az, hogy a bevásárlókocsi és a telefon felkerült a listára, talán nem is olyan meglepő, ám az már sokkal inkább, hogy a fogkefetartó és a mosott ruha is helyet kapott rajta.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az senki számára nem jelent újdonságot, milyen fontos kezet mosni a mellékhelyiség használata után, ám temérdek másik, napi használatban lévő eszköz van, amelynek megérintése után szintén figyelmet kellene fordítani a kézmosásra és a fertőtlenítésre. Ezek közül elsőként a bevásárlókocsit és a bevásárlókosarat érdemes megemlíteni, amelyek az Arizonai Egyetem egyik friss tanulmánya szerint még a vécéknél is piszkosabbak általánosságban (a mellékhelyiségeket legalább időnként takarítják, míg a bevásárlókocsikat a legtöbb üzlet esetében sosem). Ráadásul a kutatók szerint a bevásárlókocsik több mint 75%-a pozitívnak bizonyult az E. Colira, továbbá olyan betegségek forrásai lehetnek, mint a kéz-, láb- és szájfertőzések.

A Zippia karriercég adatai alapján egy átlagos munkavállaló naponta körülbelül 96-szor (10-12 percenként nézi meg a telefonját), ami nem csak a szemet terheli meg nagyon, egyben a szervezetet is sebezhetővé teheti számos baktériumtípussal szemben, beleértve a Staphylococcust is, amely különböző fertőzéseket okoz, például MRSA-t. A Germs folyóiratban megjelent tanulmány szerint a középiskolás diákok mobiltelefonjain átlagosan 17 ezer bakteriális génmásolat lelhető fel, így érdemes a használat után kezet mosni, illetve a készüléket lefertőtleníteni, emellett pedig kerülni a használatát a vécében és a fürdőszobában is (a vécéhez viszonyítva a telefonjaink 10-szer több baktériumot tartalmazhatnak).

A következő, említésre méltó tárgy a fogkefetartó, amit ritkán tisztítunk meg, ez azonban remek táptalajt nyújt a baktériumoknak. Ennek az lehet az oka, hogy a tartó naponta legalább kétszer érintkezik a nedves fogkefével, a nedvesség pedig elősegíti az élesztő- és penészgombák növekedését. Az NSF International független közegészségügyi szervezet eredményei szerint a fogkefetartók több mint egynegyede olyan baktériumokat hordoz, mint az E. Coli, s a becslések szerint az E. Coli fertőzések évente körülbelül 265 ezer betegséget és 100 halálesetet okoznak – írja az Index.

Az Arizonai Egyetem tanulmánya szerint a közösségi konyhai szivacsok, amelyeket ritkán cserélnek csak ki, Coliform baktériumokat hordozhatnak, beleértve az E. Colit is. Ráadásul, ha a kávénkhoz cukrot és tejszínt is adunk, az több baktérium kialakulásához vezethet, mivel az álló folyadék elősegítheti a kórokozók, különösen a penészgombák növekedését és terjedését. De a Journal of Food Research 2017-es tanulmányára is érdemes kitérni, miszerint a születésnapi torták gyertyáinak elfújásakor 1400%-kal, azaz 15-ször több baktérium kerül a tortára, mintha nem fújták volna el azt. Ennek ellenére a torták elfogyasztása általában nem jelent gondot, de kockázatot rejthetnek az immunhiányos, idős vagy valamilyen alapbetegségben szenvedők körében.

Amiről pedig talán senki sem gondolná, hogy a baktériumok melegágya, az a mosott ruha. Bár a mosás célja a szennyeződések eltávolítása a ruhákról, az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban megjelent kutatás bebizonyította, hogy számos vírus (adenovírus, rotavírus, hepatitis) képes túlélni a centrifugálási ciklust is. Ha pedig a ruhákat több mint 30 percig nedvesen hagyjuk, vagy a megszáradás előtt, még vizesen tesszük be a szennyesbe, legjobb, ha kétszer is átmossuk azokat magas hőfokon, hogy biztosan elpusztuljon minden kórokozó.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.