Fontos változások a Babaváró hitel igénylésében

Csekk árfolyamok egy kijelzõn az OTP Bank új, innovációs fiókjának avatásán Budapesten, az Árkád üzletközpontban 2018. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 18. - 14:05

Az elmúlt évek során nagy volt az érdeklődés a Babaváró hitel iránt, tavaly mégis visszaesett az igénylés mértéke.

Csak a lakáshitel előzi meg népszerűségben a Babaváró hitelt, mint lakossági finanszírozási formát. A hitelfelvétel tekintetében azonban aggódva figyelték a bankok, hogy 9 százalékkal kevesebb ilyen hitelt folyósítottak, mint tavaly ilyenkor.

A Bankmonitor beszámolója szerint a Babaváró hitel után érdeklődők közel 20 százalékának az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy teljesítse a 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt. Ezen a téren azonban könnyítések fognak jönni.

A szakportál ugyanis kifejtette, hogy a hitelfelvétel előírásai tekintetében fontos változások történtek. Az eddigi szabályozás ugyanis úgy szólt, hogy a 3 éves TB-jogviszonyban maximum 30 nap lehetett a megszakítás mértéke, ennél nem több.

A változtatások értelmében viszont akár többször is szünetelhet a jogviszony, az a legfontosabb mindössze, hogy egyik szünet sem tartson 30 napnál tovább. Mint fogalmaznak, ez a járvány hatásai miatt volt szükséges, ugyanis többen más munkahelyre kerültek.

Fontos változásnak tekinthető az is, hogy az özvegy az elhunyt házastárs halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig – igényelheti egyedül is a Babaváró hitelt. Az is hivatalos lett, hogy az álláskeresési járadék időszak (90 nap) szintén TB-jogviszonynak tekinthető.

A 30 napos határidővel a felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnésénél sem kell számolni, a Babaváró hitelre jogosító jogviszony megkezdéséig ugyanis akár 6 hónap megszakítás is eltelhet.