Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Autós bombákat robbantottak Mogadishuban, legalább 100 ember meghalt

TÉMÁK:
#18 #Szomália
Fotó: Megsemmisült épület Szomália fõvárosában, Mogadishuban, ahol az oktatási minisztérium közelében két gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre 2022. október 29-én. A rendõrség szerint sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma egyelõre nem ismert. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab iszlamista szervezet több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvõ államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért. A támadás elkövetõjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. MTI/AP/Farah Abdi Varszame
Afrika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

A támadásokkal, amelyekben további 300 embernek okoztak sérüléseket, egy fegyveres terrorcsoportot vádolnak. 

Hasszan Sejk Mohamud szomáliai elnök közölte, hogy legalább 100 ember meghalt és 300 megsebesült, miután két autóban is bomba robbant az ország fővárosában, Mogadishuban – írja az Al Jazeera

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Mohamud az al-Shabaab fegyveres csoportot tette felelőssé a támadásokért, és vasárnap újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy várhatóan tovább emelkedik a két robbantás halálos áldozatainak száma.

„A lemészárolt embereink között voltak anyák gyermekeikkel a karjukban, apák, akiknek egészségügyi problémáik voltak, diákok, akik tanulni igyekeztek, üzletemberek, akik családjuk életéért küzdöttek” – mondta Mohamud, miután meglátogatta a robbanás helyszínét.

Az oktatási minisztérium és egy iskola lehetett a célpont 

A hatóságok szerint a szombati támadás a szomáliai oktatási minisztérium és egy iskola ellen irányult, és hozzátették, hogy a robbanás következtében többségében nők, gyerekek és idősek haltak meg.

Az első robbanás a minisztériumot érte, majd a második robbanás akkor történt, amikor a mentőautók megérkeztek és az emberek összegyűltek, hogy segítsenek az áldozatoknak. A helyszínen tartózkodó újságírók elmondása szerint az első robbanás az oktatási minisztérium azon részén esett, ahol utcai árusok és pénzváltók voltak.

A Reuters újságírója a robbanás helyszínének közelében elmondta, hogy a két robbanás perceken belül történt, és olyan erejűek voltak, hogy a közelben ablakokat törtek be. Pillanatokkal a robbanások után nagy füstfelhő emelkedett a helyszín fölé.

A mentőszolgálat közölte, hogy legalább 35 sebesültet gyűjtöttek be. Az első támadásra reagáló egyik mentőautó megsemmisült a második robbanásban. Egy sofőr és egy elsősegélynyújtó is megsebesült a robbanásban. 

Az al-Kaidával szövetséges al-Shabab több mint egy évtizede harcol Szomáliában 

A robbanások ugyanazon a helyen történtek, ahol 2017-ben ugyanebben a hónapban Szomália legnagyobb robbantásos merényletét hajtották végre. Abban a támadásban, amelyben több mint 500 ember vesztette életét, egy teherautóba rejtett bomba robbant fel egy forgalmas szálloda előtt, amely mellett kormányhivatalok is vannak. 

Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab, amely több mint egy évtizede harcol Szomáliában, a központi kormány megdöntésére törekszik, és az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló saját uralmát kívánja megteremteni.

A csoport mind Szomáliában, mind máshol robbantásos merényleteket hajt végre, a célpontok között katonai létesítmények éppúgy szerepelnek, mint szállodák, bevásárlóközpontok és forgalmas közlekedési területek.

Augusztusban legalább 20 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek, amikor az al-Shabab harcosai megrohamozták a mogadishui Hayat Hotelt, és 30 órás patthelyzetet alakítottak ki a biztonsági erőkkel, mielőtt az ostrom végül véget ért.

Mohamud az Egyesült Államok és a szövetséges helyi milíciák támogatásával offenzívát indított a csoport ellen, bár valódi eredményeket még nem értek el.