Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Ausztria is beszállt a buliba: értesítenek, hogy a Magyar Királyság száz éve megszűnt

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatójukra érkezik Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A bécsi külügy szóvivője szellemes hangulatában volt, amikor reagált Orbán Viktor Nagy-Magyarország sáljára. 

A magyar miniszterelnök ismét lavinát indított el, pedig mindössze annyit csinált, hogy elment Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsére, amelyen azonban egy olyan szurkolói sálban jelent meg, amelyen Nagy-Magyarország volt. 

Daniel Freund azonnal kiszúrta, kérdés, hogy nélküle mennyire lett volna téma ez a dolog, de az biztos, hogy azóta többen is megszólaltak az ügyben. 

A környező országok reagáltak 

A román lapok cikkezni kezdtek, a horvát miniszterelnök azonban nevetségesnek tartja, hogy ebből ügy lett, és kijelentette, hogy a szomszédai közül még mindig Magyarország a legjobb. 

Ukrajna már nem vette ennyire félvállról a dolgot, ugyanis bekérették a magyar nagykövetet, és választ várnak tőle. 

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Facebook oldalán fakadt ki, azt írta, gondja van azzal, „ahogy a magyar kormány viselkedik” és szerinte undorító, „undorító, hogy Orbán Viktor ilyen sálat viselt”. A Mandiner azonban megemlítette, hogy Peter Kažimír jelenlegi szlovák jegybankelnök elmondása szerint a szlovák pénzügyminisztériumban több Nagy-Magyarország térkép is van. 

Orbán Viktor nem tulajdonított nagy jelentőséget az ügynek, a közösségi oldalán reagált: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!” 

Az osztrák külügyi szóvivő viccesnek szánt megjegyzést fűzött a dologhoz:

„A történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről a lehető leghamarabbi alkalommal” – idézi a Mandiner