Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

Ausztrália pénzt ajánl fel az áldozatoknak, hogy elhagyhassák erőszakos partnereiket

Fotó: Unsplash/Melanie Wasser
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ausztrál kormány egyszeri kifizetéseket ajánl fel az áldozatoknak, hogy segítsen az erőszakos kapcsolatokból való kilépésben.

Keddtől az áldozatok 5000 ausztrál dollár (1,6 millió forint) összegű kifizetést igényelhetnek, amely készpénzt és közvetlen kifizetéseket tartalmaz olyan kiadásokra, mint például az iskolai tandíj. A programban minden nem képviselője részt vehet, a kormányzati adatok szerint azonban várhatóan a nők teszik majd ki a kérelmezők többségét egy olyan országban, ahol minden kilencedik napon meggyilkol egy nőt a partnere.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Bár a kifizetést a jogvédők üdvözölték, egyesek szerint nem kezeli a családon belüli erőszak alapvető okait Ausztráliában. Mary Crooks, a Victorian Women’s Trust ügyvezető igazgatója szerint az országnak szélesebb körű vitát kell folytatnia a “férfias” kultúráról, amely a férfiakat helyezi a család élére, valamint a legtöbb kormányzati és vállalati pozícióba. Azt is elmondta, hogy fel kell tenni a kérdést, hogy miért éppen a nőket kényszerítik arra, hogy elhagyják a családi otthont.

“Itt egy nagy erkölcsi, etikai és politikai kérdésről van szó. Miért kell a nőnek még tovább átélnie ezt a rendkívüli traumát és az életét érintő zűrzavart, amikor valójában nem ő volt az, aki a kárt okozta? Miért neki kell gyorsan összeszednie a gyerekeket és a háziállatokat, és miért nem kaphat esetleg helyet egy menedékhelyen?”

– tette fel a kérdést Crooks.

Ausztrália nagyon rosszul teljesít a nemek közötti egyenlőség nemzetközi rangsorában, ami hozzájárulhat az egyenlőtlen hatalmi dinamikához a kapcsolatokban, és a nőket gazdaságilag kiszolgáltatottá teheti. A Világgazdasági Fórum 2021-es Globális nemek közötti egyenlőtlenségi jelentésében Ausztrália az 50. helyen áll – jóval az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Új-Zéland mögött.

A 13,4 százalékos ausztrál nemek közötti bérszakadék rekordalacsony – közölte a kormány a nők májusi költségvetési nyilatkozatában, amikor elkötelezte magát a szakadék további áthidalása mellett. A számok azonban azt mutatják, hogy a világjárvány tovább rontotta a gazdasági egyenlőtlenségeket Ausztráliában, mivel a helyi zárlatok idején több nő veszítette el állását, mint férfi.

Sok országhoz hasonlóan a világjárvány a családon belüli erőszak növekedéséhez vezetett. A kormány szerint azon nők kétharmada, akik a világjárvány idején fizikai vagy szexuális erőszakot tapasztaltak jelenlegi vagy volt partnerük részéről, azt állította, hogy az erőszak a válság idején kezdődött vagy fokozódott. A zárlatok sok nőt megakadályoztak abban, hogy elhagyják a bántalmazó kapcsolatokat – és most, hogy a korlátozások enyhülnek, a lakhatási boom, amely megnövelte a bérleti díjakat, még nehezebbé tette ezt.